Ingredience: | |
vyloupané krevety (nebo 250g kuřecích stehenních řízků) | 250 g |
malá cherry rajčátka | 8 ks |
středně velká mrkev | 1 ks |
hlíva | 50 g |
středně velká červená cibule | 1 ks |
drůbeží vývar | 1,2 l |
kousek zázvoru | 2,5 cm |
rybí omáčka | 4 - 6 lžic |
Tom Yum pasta | 2 lžíce |
sezamový olej | 1 lžíce |
kari listy (sušené) | 6 ks |
chilli papričky | dle chuti |
česnek | 3 stroužky |
citronová tráva | 3 stonky |
kokosové mléko | 200 ml |
posekaný čerstvý koriandr | 3 lžíce |
limetková šťáva | dle chuti |
Na talíř: | |
chilli | dle chuti |
koriandr | dle chuti |
měsíček limetky | dle chuti |
rýžové nudle (Pho) | dle potřeby |
Jste-li milovníci asijských polévek, tahle vám určitě zachutná. V receptu je varianta s kuřecím masem i ta s krevetami, můžete si vybrat. A nenechte se odradit na první pohled větším množstvím ingrediencí. Stojí to za to.
Zázvor a česnek pokrájejte na malé kostičky. Pokud myslíte, že se vám nepodaří úplně mini kostičky, radši zázvor nastrouhejte a česnek prolisujte. Cibuli nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak i mrkev, hlívu a chilli papričky. Cherry rajčátka přepulte.
Rozpalte wok, vlijte olej, přidejte tom yum pastu, chilli papričky, česnek, zázvor a cibuli, všechno prudce a krátce opečte a zalijte vývarem. Citronovou trávu poklepejte paličkou, ať se rozvoní a přidejte ji do polévky. Přidejte i kari listy a vše přiveďte k varu.
Ztlumte plamen a přidejte hlívu a mrkev. Pokud děláte variantu s kuřecím masem, v této chvíli přidejte i pokrájené maso.
Bez pokličky vařte na mírném plameni 15 - 20 minut.
Nakonec přidejte cherry rajčátka a krevety (pokud děláte krevetovou verzi) a ještě 5 minut povařte. Dochuťte rybí omáčkou, přidejte posekaný koriandr, kokosové mléko a podle chuti i limetkovou šťávu (přidám šťávu z půlky limetky a zbytek rozkrájím, ať si každý může dochutit podle sebe).
Připravte si rýžové nudle podle návodu (většinou stačí zalít horkou vodou a pár minut počkat).
Do misky dejte nudle, přilijte polévku a posypte čerstvým koriandrem a chilli podle chuti.
Podrobné info: