Pažitka
Název:

Topinamburový krém


Topinamburový krém


Ingredience:
Ingredience:
topinambur500 g
malá mrkev1 ks
cibule1 ks
česnek1 stroužek
jarní cibulka1 ks
libeček hrstka
sůl dle chuti
pepř špetka
smetana na zjemnění
slunečnicová semínka k podávání
Postup přípravy:

Konečně jsem je sehnala, to bylo radosti! Jestli jste ještě nikdy neochutnali topinambury (stejně jako já), určitě to napravte. Polévka je zdravá, lahodná a moc dobrá.

Na másle si zesklovatíme cibuli. Topinambury a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, které opékáme spolu s cibulí. Přidáme ještě česnek, jarní cibulku a libeček. Chvíli zarestujeme a zalijeme asi 1,2 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si na pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Nakonec polévku rozmixujeme na hladký krém, přidáme sůl a pepř a zjemníme trochou smetany. Podáváme s opraženými slunečnicovými semínky. A jelikož jsou topinambury hlízy určitého druhu slunečnice, tak jsou semínka k podávání myslím, docela stylová.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno