Ingredience: | |
topinambur | 500 g |
malá mrkev | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
jarní cibulka | 1 ks |
libeček | hrstka |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
smetana | na zjemnění |
slunečnicová semínka | k podávání |
Konečně jsem je sehnala, to bylo radosti! Jestli jste ještě nikdy neochutnali topinambury (stejně jako já), určitě to napravte. Polévka je zdravá, lahodná a moc dobrá.
Na másle si zesklovatíme cibuli. Topinambury a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, které opékáme spolu s cibulí. Přidáme ještě česnek, jarní cibulku a libeček. Chvíli zarestujeme a zalijeme asi 1,2 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si na pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Nakonec polévku rozmixujeme na hladký krém, přidáme sůl a pepř a zjemníme trochou smetany. Podáváme s opraženými slunečnicovými semínky. A jelikož jsou topinambury hlízy určitého druhu slunečnice, tak jsou semínka k podávání myslím, docela stylová.
Podrobné info: