Ryba: | |
treska (nebo jiná bílá ryba) | 4 porce |
bílý jogurt | 3 lžíce |
olej | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
citronový pepř | dle chuti |
Strouhanka: | |
loupané mandle | 40 g |
strouhanka | 60 g |
nasekaná hladkolistá petržel | hrst |
olej | dle potřeby |
Salát: | |
brambory typu A | 500 g |
nakládané okurky | 4 ks |
cibule | 1 ks |
středně velká mrkev | 2 ks |
mražený hrášek | 60 g |
zakysaná smetana | 180 g |
sůl | dle chuti |
Tradiční kapr a salát u nás až tolik nefrčí, na druhou stranu mám ale tradice ráda a snažím se alespoň ty základní držet. Takže se ani obalované ryby a salátu nevzdávám, jen toto jídlo dělám v trošku lehčí formě.
S přípravou salátu je jak známo nejlepší začít den dopředu. Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Společně s brambory můžete uvařit i mrkev, kterou poté nakrájíte na drobné kostičky. Přidejte najemno nasekanou cibuli a okurky a povolený mražený hrášek. Já používám zeleninu čerstvou nebo mraženou, konzervované salátové směsi a sterilovanou zeleninu nekupuji. Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odpočívat.
I rybu je dobré nachystat si a naložit den předem. V misce promíchejte bílý jogurt, olej a koření na kašičku, ve které rybu obalte. Přikryjte fólií nebo zavřete do krabičky a nechte do druhého dne marinovat.
Mandle umelte na jemno a smíchejte se strouhankou. Pokud máte, přidejte nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Rybu vyndejte z marinády, tu z ní jen lehce oklepněte a obalte ve strouhance. Díky marinádě nemusíte rybu obalovat ve vejci, strouhanka se na ni lepí sama. Vrstva jogurtové marinády by ale neměla být moc vysoká, aby se strouhanka nerozmatlávala.
Dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 20 - 30 minut (dle tloušťky rybího filetu). Podávejte s bramborovým salátem.
Dětská specifika: