Ingredience: | |
hladká mouka | 150 g |
polohrubá mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 sáček |
cukr krystal | 120 g |
máslo, rozpuštěné a vychladlé | 125 g |
mléko | 250 ml |
zakysaná smetana | 180 g |
citron - šťáva a kůra | 1/2 ks |
vejce | 2 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
vypeckované třešně | min 2 hrsti |
Tak nevím, jsou ještě vůbec třešně k sehnání? Snad nejdu s křížkem po funuse. Nějak jsem ten recept zapomněla v šuplíku. Je fakt, že sousedova třešeň, co je hned u našeho plotu, už je osbíraná a špačky a jiným ptactvem ojedená, ale co se pamatuju, třešně na ni dozrávaly vždycky dřív než jinde. Pokud už je ovšem neseženete, můžete si ji zkusit upéct i s jiným ovocem. Třešně v kombinaci s citronovou šťávou a kůrou jsou sice nej, ale samotné těsto je tak vláčné a dobré, že by byla škoda ho nevyzkoušet. A když ne s třešněmi, tak třeba s broskvemi. S rybízem. S meruňkami. Vy si určitě poradíte.
V míse smícháme obě mouky, kypřící prášek a cukr. Zvlášť lehce prošleháme máslo, mléko, zakysanou smetanu, vajíčka, citronovou šťávu a kůru, vanilku. Přilijeme je do mísy a vymícháme hladké těsto.
Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme, povrch uhladíme stěrkou a rovnoměrně poklademe třešněmi. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 mnut, záleží na velikosti formy a výšce těsta. Testujeme špejlí.
Podrobné info: