Pažitka
Název:

Třešňová bublanina


Třešňová bublanina


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka150 g
polohrubá mouka150 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
cukr krystal120 g
máslo, rozpuštěné a vychladlé125 g
mléko250 ml
zakysaná smetana180 g
citron - šťáva a kůra1/2 ks
vejce2 ks
vanilkový extrakt1 lžička
vypeckované třešněmin 2 hrsti
Postup přípravy:

Tak nevím, jsou ještě vůbec třešně k sehnání? Snad nejdu s křížkem po funuse. Nějak jsem ten recept zapomněla v šuplíku. Je fakt, že sousedova třešeň, co je hned u našeho plotu, už je osbíraná a špačky a jiným ptactvem ojedená, ale co se pamatuju, třešně na ni dozrávaly vždycky dřív než jinde. Pokud už je ovšem neseženete, můžete si ji zkusit upéct i s jiným ovocem. Třešně v kombinaci s citronovou šťávou a kůrou jsou sice nej, ale samotné těsto je tak vláčné a dobré, že by byla škoda ho nevyzkoušet. A když ne s třešněmi, tak třeba s broskvemi. S rybízem. S meruňkami. Vy si určitě poradíte.

V míse smícháme obě mouky, kypřící prášek a cukr. Zvlášť lehce prošleháme máslo, mléko, zakysanou smetanu, vajíčka, citronovou šťávu a kůru, vanilku. Přilijeme je do mísy a vymícháme hladké těsto. 

Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme, povrch uhladíme stěrkou a rovnoměrně poklademe třešněmi. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 mnut, záleží na velikosti formy a výšce těsta. Testujeme špejlí.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno