Pažitka
Název:

Třešňový citronový tvarohový koláč


Třešňový citronový tvarohový koláč


Ingredience:
Korpus:
ovesné vločky jemně mleté150 g
České Ghíčko Bio3 lžíce
datlová pasta100 g
Krém:
přírodní Šmakoun100 g
kokosové mléko či jiné rostlinné50 ml
kešu ořechy40 g
citron - šťáva1/2 ks
kokosový olej zbavený vůně1 lžíce
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
xylitol dle chuti
vypeckované třešně hrst
Postup přípravy:

Měla jsem chuť na nějakou svěží mňamku a jelikož třešní je plný strom, přišla řada opět na ně. Alternativu pro bezmléčný tvaroh mám vymazlenou, tato alternativa je vážně chuťově velmi povedená, a pokud se chcete co nejvíce chuti klasickému tvarohu přiblížit, použijte jako sladidlo buď klasický moučkový cukr (vyzkoušela jsem už všechny možné sirupy a prostě to není ono) a nebo xylitol, který je vhodný rovněž pro protikvasinkovou dietu. Bohužel pro děti tomu tak již není, větší množství může způsobit zažívací obtíže, takže u dětí velmi opatrně.

Příprava koláče je velmi rychlá. Nameleme si ovesné vločky na prach, pokud nemáte možnost, lze zakoupit rovněž ovesnou mouku. Namleté ovesné vločky dáme do mísy, přidáme Ghí a datlovou pastu, vše důkladně propracujeme a spojíme. Vzniklé těsto vtlačíme do dortové formy a s pomocí rukou si vytvarujeme okraj, aby šel korpus plnit. Hotový korpus necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Váleček přírodního Šmakouna rozřízneme, vyjmeme z obalu, najemno nastrouháme, dáme do vyšší nádoby, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kešu ořechy a přilijeme šťávu z poloviny citronu, lžíci kokosového oleje a vanilku. Začneme opět šlehat tyčovým mixérem a dle konzistence přiléváme rostlinné mléko. Následně již jen dosladíme dle chuti. Pokud budeme doslazovat tekutým sladidlem, přidáme jej před rostlinným mlékem a následně jen doředíme na požadovanou konzistenci. 

Krém dáme vychladit do lednice. Po vychladnutí korpusu naplníme částí připraveného krému, přidáme do krému část vypeckovaných třešní, opět přidáme vrstvu krému a nakonec ozdobíme koláč třešněmi a mátou.

Pokud máte hodně mlsný jazýček, můžete si dno koláče před přidáním náplně polít hořkou čokoládou, nechat zaschnout a následně až pak plnit.

Koláč dáme vychladit a pak již jen vychutnáme k odpolední kávě či čaji.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno