Pažitka
Název:

Třešňový clafoutis


Třešňový clafoutis


Ingredience:
Ingredience:
vypeckované třešně0,5 kg
krupicový cukr1 lžíce
třešňová pálenka1 lžíce
hladká mouka100 g
sůl špetka
vejce1 ks
žloutek3 ks
mandlový extrakt1/2 lžičky
nastrouhaná kůra z biocitronu1 lžička
rozpuštěné máslo1 lžíce
smetana320 ml
moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy:
Jistě jste si stačili také všimnou, že se stromy třešňové začínají nebezpečně červenat, a byl by hřích, nechat tu sladkou nádheru jen tak ležet ladem. Bublaninu všichni známe a milujeme. Francouzi tuto dobrotu ještě trošku vyšperkovali a vytvořili moučník lehoučký jako dech. Clafoutis je šlechtic mezi dezerty, pohlazení na duši, voňavá nádhera, kterou jednou okusíte a budete ji péct znovu a znovu. A jestli mi nevěříte, přesvědčte se sami. 
 
Clafoutis pochází s francouzského Limousin, odkud se jeho sláva rychle rozšířila po celé Francii a netrvalo dlouho a přeskočila i hranice. V originále se připravuje z nevypeckovaných třešní, ale já dávám přednost vypeckovaným, protože... Protože prostě nemám zájem tahat si z pusy pecky a nebo je polykat. Ale dost už bylo řečí, pojďme raději na to. 

Třešně promíchejte s krupicovým cukrem a pálenkou a nechejte alespoň hodinu macerovat. Předehřejte troubu na 180°C a máslem vymažte koláčovou formu, tu vysypejte netradičně krupicovým cukrem.

Do mísy vsypte mouku, lehce osolte, přidejte vejce, žloutky, mandlový extrakt a kůru z citronu. Promíchejte dohladka a pomalu vmíchejte smetanu, nakonec zapracujte i máslo.

Třešně rozložte do formy a zalijte připraveným těstem. Pečte cca 30 - 35 minut, dokud nezezlátnou okraje! Pozor! Pozor! Troubu během pečení určitě neotvírejte. Clafoutis podávejte horký a lehce pocukrovaný!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno