Název:Třešňový clafoutis
Ingredience:
Ingredience: |
vypeckované třešně | 0,5 kg |
krupicový cukr | 1 lžíce |
třešňová pálenka | 1 lžíce |
hladká mouka | 100 g |
sůl | špetka |
vejce | 1 ks |
žloutek | 3 ks |
mandlový extrakt | 1/2 lžičky |
nastrouhaná kůra z biocitronu | 1 lžička |
rozpuštěné máslo | 1 lžíce |
smetana | 320 ml |
moučkový cukr | na poprášení |
Postup přípravy:Jistě jste si stačili také všimnou, že se stromy třešňové začínají nebezpečně červenat, a byl by hřích, nechat tu sladkou nádheru jen tak ležet ladem. Bublaninu všichni známe a milujeme. Francouzi tuto dobrotu ještě trošku vyšperkovali a vytvořili moučník lehoučký jako dech. Clafoutis je šlechtic mezi dezerty, pohlazení na duši, voňavá nádhera, kterou jednou okusíte a budete ji péct znovu a znovu. A jestli mi nevěříte, přesvědčte se sami.
Clafoutis pochází s francouzského Limousin, odkud se jeho sláva rychle rozšířila po celé Francii a netrvalo dlouho a přeskočila i hranice. V originále se připravuje z nevypeckovaných třešní, ale já dávám přednost vypeckovaným, protože... Protože prostě nemám zájem tahat si z pusy pecky a nebo je polykat. Ale dost už bylo řečí, pojďme raději na to.
Třešně promíchejte s krupicovým cukrem a pálenkou a nechejte alespoň hodinu macerovat. Předehřejte troubu na 180°C a máslem vymažte koláčovou formu, tu vysypejte netradičně krupicovým cukrem.
Do mísy vsypte mouku, lehce osolte, přidejte vejce, žloutky, mandlový extrakt a kůru z citronu. Promíchejte dohladka a pomalu vmíchejte smetanu, nakonec zapracujte i máslo.
Třešně rozložte do formy a zalijte připraveným těstem. Pečte cca 30 - 35 minut, dokud nezezlátnou okraje! Pozor! Pozor! Troubu během pečení určitě neotvírejte. Clafoutis podávejte horký a lehce pocukrovaný!
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno