Třešňový džem: | |
třešně | 1 kg |
cukr krystal | 600 g |
kyselina citronová | 1 lžička |
Pektogel á 40g | 1,5 balíčku |
skořice | 3/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
drcený hřebíček | špetka |
Třešňová marmeláda: | |
třešňová šťáva (přepasírovaná) | 1,5 l |
cukr krystal | 1000 g |
kyselina citronová | 2 lžičky |
Gelafix 2:1 | 2 balíčky |
skořice | 3/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
drcený hřebíček | špetka |
Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? U nás doma podle mé babičky a maminky máme jednoduché rozdělení – džem obsahuje kousky ovoce a marmeláda ne (marmeládu děláme vždy z přepasírované šťávy). Dnes vám tedy přináším receptík na třešňový džem, ale i marmeládu z třešní s kořeníčkem.
Otázka jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou je však velmi záludná Pokud se podívám do Wikipedie, tak definice marmelády zní: Marmeláda (z portugalského marmelo – kdoule) je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných dužnin a šťáv a využívá se jako pochutina. Zajímavostí je, že marmalade v angličtině označuje jen pochutiny z citrusových plodů, jam pak pro ostatní ovoce.
Definice džemu zní: Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 2/5 obsahu, u průmyslově vyráběných džemů i 65 %. České označení je počeštěná forma anglického slova jam, jak v podobě podstatného jména tak slovesa, mj. ve významu zahustit (zřejmě od zahuštění cukrem při přípravě).
TŘEŠŇOVÝ DŽEM
Vypeckované třešně rozmixujeme a některé jen pokrájíme. Dáme do hrnce a za stálého míchání provaříme asi 1 minutu, přidáme 500g cukru a přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru, tj. 100g smíchaným s Pektogelem, přidáme i kyselinu citronovou a přivedeme zase k varu. Potom ještě vaříme 5 minut a ještě horké naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.
TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA
Třešně omyjeme (měla jsem malý košík třešní), dáme do hrnce (celé včetně pecek) a zalijeme cca 500ml vody. Třešně necháme rozvařit – vařila jsem cca 1,5 hodiny. Poté třešně propasírujeme přes jemné síto. Odměříme tekutinu a můžeme dát zpět vařit. Přidáme cca 800g cukru, koření a kyselinu citronovou. Do 200g cukru rozmícháme Gelfix a pomalu vsypeme do hrnce. Směs přivedeme k varu a poté již jen pár minutek necháme provařit. Před nalitím marmelády do sklenic je nutné odebrat jednu lžičku na talířek, který dáte vychladit do lednice, nebo mrazáku. V době varu je vždy všechno tekuté, ale zdání opravdu klame. Po vyjmutí talířku z lednice, si zkuste, zdali máte požadovanou konzistenci. Horkou marmeládu naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.