Těsto: | |
máslo | 190 g |
žloutek | 2 ks |
cukr moučka | 90 g |
polohrubá mouka | 280 g |
sůl | špetka |
Náplň: | |
vypeckované třešně | 1 kg |
skořice | 3/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
drcený hřebíček | špetka |
krupicový cukr | 1/2 hrnku |
vanilkový cukr | 1 ks |
citronová šťáva | 2 lžíce |
kukuřičná mouka nebo škrob | 2 lžičky |
vejce | na potření |
moučkový cukr | na posypání |
A když už jsme u těch třešní, co si dát třeba TŘEŠŇOVÝ PIE ke kávičce, nebo čaji? Je to mňamózní záležitost.
Nejdříve si z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zatímco těsto odpočívá v lednici, do kastrolu si nasypeme třešně, koření, oba cukry a citrónovou šťávu. Postavíme na plotnu a na mírném plamenu zahříváme. Až třešně pustí vodu, odebereme asi 1/4 hrnku a smícháme s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vrátíme zpět do hrnce k třešním a mícháme, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavíme ji a necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, nalijeme na ni třešňovou náplň a vše přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky nebo srdíčka, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.