Pažitka
Název:

Třešňový koláč (univerzální korpus bez vajec, lepku, mléka, ořechů)

bez BKM, lepku, vajec


Třešňový koláč (univerzální korpus bez vajec, lepku, mléka, ořechů)


Ingredience:
Ingredience:
rýžová mouka polohrubá100 g
pohanková mouka hladká100 g
panela či jiné sladidlo50 g
šťáva z pomeranče nebo voda70 g
olej, alsan bio či ghí50 g
meruňky - pyré, rozmixujeme90 g
prášek do pečiva bez fosfátů a lepku1 ks
olej na vytření formy
rýžová polohrubá mouka na vysypání formy
Zdobení:
výrazná marmeláda nebo rozmixované ovoce na potření
třešně či višně dle chuti
Postup přípravy:

Kluci nám odjeli na výlet a my s Gábinkou zůstaly samy doma. Měla jsem hezky ležet a pěkně si odpočinout, tak jedno spaní společné jsme daly, ale pak už se mi nechtělo a honila mě mlsná. Řekla jsem si, že bych si mohla udělat něco rychlého a košík třešní prostě lákal k nějakému experimentu. Mrňousek uspaný, tak se šlo na věc.

Meruňky vypeckujeme a rozmixujeme v hladké pyré. Přilijeme šťávu z jednoho pomeranče (lze nahradit vodou), přilijeme olej, následně vmícháme sypké suroviny - mouky, sladidlo, prášek do pečiva, které jsme si smíchali dohromady v míse. Vznikne nám těsto na úrovni koláčů, ale mastné. Přendáme jej do dortové formy, kterou jsme si vytřeli olejem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Vzniklé těsto potřeme marmeládou či džemem a navrstvíme vypeckované třešně. Nemusíme potírat, pokud máme výraznější ovoce, nebo můžeme kombinovat třešně a rybíz. Chce to ostřejší chuť, přeci jen pohanková mouka je výrazná a třešně po upečení už tolik ne. Tomuto koláči bude také úžasně sedět kombinace s borůvkami, rybízem, ostružinami, ať už s drobenkou či bez, ale klidně i jablko. Připravený  korpus s ovocem vložíme do trouby a pečeme 30 - 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Mě hlavně zajímalo, jestli se korpus hne pod ovocem či se rozmáčí, drží krásně. Bude bezvadný i samostatně jako bábovka. 

Korpus můžeme upéct i samostatně. Po vychladnutí potřeme marmeládou či džemem a následně navrstvíme ovoce, které můžeme ponechat jen tak, nebo přelít agarovou či pudinkovou šťávou z ovoce a nechat ztuhnout. S tímto korpusem si půjde hrát a je vážně univerzální.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno