Trhané vepřové: | |
vepřová krkovice s kostí | 750 g |
červené víno | 650 ml |
voda | 350 ml |
česnek | 2 stroužky |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Květákovo-parmazánová kaše: | |
větší květák | 1 ks |
smetana ke šlehání | 250 g |
parmazán | 100 g |
sůl | dle chuti |
Na servírování: | |
medvědí česnek | dle chuti |
Jak už jste mohli vidět v několika předchozích příspěvcích, docela mě začalo bavit vymýšlení paleo a primal receptů. A je také pravda, že ve své stravě někdy velmi ráda vynechám lepek, neboť je lepku dnes všude plno a dostávám ho do sebe v pečivu víc než dost. Ale také je pravda, že pečiva se asi jen tak nevzdám, takže je potřeba si občas dát od lepku pokoj.
Trhané vepřové je naprosto super jídlo! Je sice pravda, že příprava je trochu více náročnější, ale pokud máte kvalitní maso jako já (koupila jsem ho v Mikrofarmě na Moravském náměstí), tak se délka přípravy zkrátí. Na konci pečení Vás čeká krásně měkkoučké maso, které se krásně rozpadá a na jazyku se jen rozplývá. Květáková kaše mi přišla jako ideální kombinace. Receptů na kaši není nikdy dost a tady ta je prostě dokonalá. Fakt! Radím Vám dobře, tohle jídlo si uvařte.
Trhané vepřové:
1. Rozpalte troubu na 150 stupňů.
2. Krkovici posolte a opepřete z obou stran a vložte ji do pekáče.
3. Do pekáče přihoďte stroužky česneku, přilijte víno a vodu.
4. Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.
5. Po 3 hodinách pečení by mělo být maso krásně měkké, pokud ne, pečte ještě hodinu.
6. Oddělte kost od masa, vyndejte ji z pekáče a maso pomocí šťouchadla na brambory nebo pomocí dvou vidliček rozdělte na jednotlivá vlákna a ty pořádně promíchejte se šťávou, která vznikla z vody, vína a výpeku z masa.
Květákovo-parmazánová kaše:
1. Květák uvařte v osolené vodě.
2. K uvařenému květáku přilijte smetanu a nastrouhaný parmazán.
3. Pomocí tyčového mixéru vše promixujte dohladka.
4. Pokud je kaše málo slaná, tak ji osolte a důkladně promíchejte.
Na servírování:
1. Do hlubšího talíře dejte kaši.
2. Na ni naservírujte vlákna masa se šťávou.
3. Nakonec ozdobte medvědím česnekem.
Podrobné info: