Ingredience: | |
listové těsto | 2 ks |
mléko | 100 ml |
maizena (kukuřičná mouka) | 1 plná lžička |
cukr | 100 g |
vejce | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 ks |
mleté mandle | 150 g |
máslo | 50 g |
rum | 1 lžíce |
extrakt z hořkých mandlí | pár kapek |
Na Tři krále se ve Francii peče Galette des Rois (galet de roa) neboli Královský koláč. Kdo v něm najde zapečenou figurku, tak se stává Králem a příští rok by měl obstarat koláč právě on.
Maizenu rozmícháme ve studeném mléce a smícháme s vejci našlehanými s cukrem. Za stálého míchání a při mírné teplotě přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a do směsi vmícháme mleté mandle, vanilkový cukr, pokrájené máslo, rum a extrakt. Směs nesmí být tekutá!
Jedno těsto položíme na plech a směs na něj rozetřeme tak, aby kolem zůstal asi 3 cm okraj. Do krému vložíme malou keramickou figurku.
Okraj těsta potřeme vodou, vše zakryjeme druhým těstem a okraje přitlačíme vidličkou.
Povrch těsta potřeme žloutkem nebo mlékem a vložíme do trouby. Pečeme 25-30 minut a dáváme pozor ať povrch nepřipálíme. Popřípadě zakryjeme alobalem.
Podáváme lehce vychladlé. Zbyde li kousek na další den, opět v troubě lehce prohřejeme.
A protože se blíží Tři králové a měl by se tedy péct tento výborný koláč s mandlovým krémem "frangipane", tak jsem ráno vyndala z mrazáku dvě role listového těsta a připravila všechny další suroviny.
Podrobné info: