Pažitka
Název:

Tuňáková pomazánka


Tuňáková pomazánka


Ingredience:
Ingredience:
tuňák2 plechovky
malá červená cibulka1 ks
vajíčka uvařená natvrdo2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
domácí majonéza100 g
bílý jogurt1 malý kelímek
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Tuňáková nebo rybí pomazánka to je taková klasika. Děláme ji snad všichni, někdo ji naprosto zbožňuje a někdo naprosto nenávidí. 

Já naštěstí spadám do té kategorie milovníků. Na tomhle receptu jsem byla doslova odkojená. Mamka ji dělala celý moje dětství, dospívání a ještě teď. Je tedy pravdou, že ona ji dělá převážně z uzené makrely.

Jenže já jsem neměla nikdy moc trpělivost vybírat kostičku po kostičce hodinu a půl, abych to pak položila na stůl a snědlo se to během 5ti minut. Proto jsem začala dělat tuto variantu a to tuňákovou.

Je to nejoblíbenější pomazánka mého manžela a důkazem, že je vážně výborná byl i listopadový sraz s děvčaty ze střední, na který každý rok každá děláme jednu pomazánku. Já vždy dělám tuňákovou. A tentokrát byla opravdu vychválená ze všech stran a vyhlášená za nejlepší toho víkendu, ale i nejlepší za cenou dobu. Cože je 10 let po sobě.

Dáme si vařit dvě vejce. Vložme je do studené vody, osolíme a od bodu varu vaříme 10 minut.

Pokrájíme si cibulku na jemňoučko. Připravíme si domácí majonézu dle receptu ZDE. Vylijeme olej z tuňáka, avšak kapičku pro chuť tam můžeme nechat.

Do misky s majonézou přidáme tuňáka, sůl, pepř a přidáme pokrájenou cibulku. Po uvaření vajíček je vychladíme, oloupeme, nastrouháme na struhadle na jemno a vložíme také do misky se surovinami. 

Pro odlehčení pomazánky dávám 100 g majonézy + 1 malý kelímek bílého jogurtu. Kdo si na odlehčení nehraje, ať přidá 150 - 200 g majonézy. Dle hustoty. 

Vše promícháme, dochutíme solí a pepřem a zakápneme dle chuti citronem.

A můžeme podávat. Jako ozdobu můžeme posypat pokrájenou pažitkou. Doporučuji servírovat na domácí bagetu. Recept ZDE

 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno