Ingredience: | |
tuňák | 2 plechovky |
malá červená cibulka | 1 ks |
vajíčka uvařená natvrdo | 2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
domácí majonéza | 100 g |
bílý jogurt | 1 malý kelímek |
citronová šťáva | dle chuti |
Tuňáková nebo rybí pomazánka to je taková klasika. Děláme ji snad všichni, někdo ji naprosto zbožňuje a někdo naprosto nenávidí.
Já naštěstí spadám do té kategorie milovníků. Na tomhle receptu jsem byla doslova odkojená. Mamka ji dělala celý moje dětství, dospívání a ještě teď. Je tedy pravdou, že ona ji dělá převážně z uzené makrely.
Jenže já jsem neměla nikdy moc trpělivost vybírat kostičku po kostičce hodinu a půl, abych to pak položila na stůl a snědlo se to během 5ti minut. Proto jsem začala dělat tuto variantu a to tuňákovou.
Je to nejoblíbenější pomazánka mého manžela a důkazem, že je vážně výborná byl i listopadový sraz s děvčaty ze střední, na který každý rok každá děláme jednu pomazánku. Já vždy dělám tuňákovou. A tentokrát byla opravdu vychválená ze všech stran a vyhlášená za nejlepší toho víkendu, ale i nejlepší za cenou dobu. Cože je 10 let po sobě.
Dáme si vařit dvě vejce. Vložme je do studené vody, osolíme a od bodu varu vaříme 10 minut.
Pokrájíme si cibulku na jemňoučko. Připravíme si domácí majonézu dle receptu ZDE. Vylijeme olej z tuňáka, avšak kapičku pro chuť tam můžeme nechat.
Do misky s majonézou přidáme tuňáka, sůl, pepř a přidáme pokrájenou cibulku. Po uvaření vajíček je vychladíme, oloupeme, nastrouháme na struhadle na jemno a vložíme také do misky se surovinami.
Pro odlehčení pomazánky dávám 100 g majonézy + 1 malý kelímek bílého jogurtu. Kdo si na odlehčení nehraje, ať přidá 150 - 200 g majonézy. Dle hustoty.
Vše promícháme, dochutíme solí a pepřem a zakápneme dle chuti citronem.
A můžeme podávat. Jako ozdobu můžeme posypat pokrájenou pažitkou. Doporučuji servírovat na domácí bagetu. Recept ZDE.
Podrobné info: