Ingredience: | |
tuňák | 200 g |
zakysaná smetana | 200 g |
quinoa tříbarevná | 150 g |
listové těsto | 150 g |
chia semínka | 2 lžičky |
petrželka | 3 pol. lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
čerstvá citronová šťáva | 1 lžička |
Salát s tuňákem a quinoi byl pro mě samotnou premierou, ale proč nezkusit něco nového? Tuňák je u nás za potravinovou stálici, ale quinoa mě při nakupovanání zaujala už svoji barevností. Padla mě do oka její tříbarevná kombinace. Nejen pro tu barvu, ale i pro její vlastnosti jsem se rozhodla ji zařadit do našeho jídelníčku a bylo to správné rozhodnutí.
V osolené vodě uvařte quinou (dle návodu na obalu) tj. 15 minut, po uvaření zchlaďte. Lžičku chia semínek zalejte troškou vody a nechte nabobtnat. Následně smícháme quinoi s tuňákem, nasekanou petrželkou, namočenými chia semínky, zakysanou smetanou, osolte, opepřete a zakápněte citronem.
Placičky si připravte z listového těsta a semínek chia. Těsto si rozválejte a vykrajujte kolečka či jiné libovolné tvary. Tyto dáme na plech vyložený pečíčím papírem, potřeme žloutkem a posypeme chia semínky. Pečte v rozehřáté troubě na 200° asi 10 minut. Salát podávejte vychlazený společně s placičkami, a to buď v misce a placičky budete přikusovat, nebo je možné placičky rozříznout a salát do nich naplnit.
Dobrou chuť!