vejce | 5 ks |
moučkový cukr | 250 g |
vanilkový cukr | 2 balíčky |
máslo | 220 g |
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče | |
šťáva z 1/2 pomeranče | |
tučný tvaroh (ne vaničkový) | 250 g |
polohrubá mouka | 250 g |
prášek do pečiva | 1 balíček |
brusinky, rozinky, oříšky... | dle chuti |
Ingredience: |
Bábovka je vláčná, nepřeslazená, voní a chutná po pomerančích.
Máslo vyšleháme s cukry do pěny. Po jednom vmícháme žloutky a opět řádně vyšleháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a přesijeme přes síto. Do žloutkové pěny přidáme pomerančovou šťávu a kůru, dále tvaroh, mouku a opět prošleháme. Bílky se špetičkou soli vyšleháme dotuha a zlehka vmícháme do těsta. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosovou moučkou.
Pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 170 st., necháme trochu vychladnout ve formě, vyklopíme a pocukrujeme.
Bábovka je vláčná, nepřeslazená, voní a chutná po pomerančích.