Kuličky: | |
máslo | 125 g |
cukr krupice | 120 g |
žloutky | 2 ks |
kakao | 3 rovné lžíce |
polohrubá mouka | 200 g |
prášek do pečiva | 2 rovné lžičky (1/2 pytlíčku) |
Tvarohové těsto: | |
bílky | 4 ks |
cukr krupice | 150 g |
tvaroh | 500 g |
žloutky | 2 ks |
mléko | 100 ml |
vanilkový pudink | 1 ks |
vanilkový extrakt | 2 lžičky |
Tahle buchta vypadá na první pohled trochu bizarně a přiznám se, že trochu divná je (smích). Hladké a nadýchané tvarohové těsto, ze kterého vystupují čokoládové kuličky. Když ochutnáte, máte pocit, že jíte vláčné sušenky zapečené v pudinku. Já osobně jsem byla z tohohle dezertu rozpačitá - hlavně z vizáže (úplně snadno a dobře se mi fakt nefotila), ale kdokoliv ochutnal, byl nadšen a po dotazu "Je recept n blogu, že jo?!" jsem se rozhodla, že ho sem tedy dát musím.
Kuličky
Do mísy vložíme povolené máslo a společně s cukrem ho utřeme (ideální je to dělat třecí metlou v robotu). Přidáme žloutky (bílky ponecháme do tvarohového těsta) a zapracujeme je. Nakonec přidáme i kakao. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k původní směsi a vypracujeme křehké těsto. Sbalíme ho do koule, obalíme folií a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici.
Po ztuhnutí z těsta rukama vypracujeme kuličky cca 3 cm v průměru.
Tvarohové těsto
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu (nemusí být extra pevný), přidáme polovinu cukru a došleháme do tuhého sněhu, na metle se po zvednutí tvoří špičky, které netečou ani se neohýbají.
V jiné míse smícháme tvaroh, zbytek cukru, žloutky a vanilkový extrakt a vše pečlivě promícháme drátěnou metličkou.
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, přidáme k tvarohu a vytvoříme homogenní hmotu, kterou přidáme k vyšlehanému bílkovému sněhu a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme do sebe.
Velký pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj tvarohovou směs a rovnoměrně stěrkou uhladíme. Do tvarohového těsta rovnoměrně naskládáme a rukou zatlačíme kakaové kuličky.
Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 - 40 minut. Podáváme zcela vychladlé.
Podrobné info: