Pažitka
Název:

Tvarohová buchta s kakaovými kuličkami


Tvarohová buchta s kakaovými kuličkami


Ingredience:
Kuličky:
máslo125 g
cukr krupice120 g
žloutky2 ks
kakao3 rovné lžíce
polohrubá mouka200 g
prášek do pečiva2 rovné lžičky (1/2 pytlíčku)
Tvarohové těsto:
bílky4 ks
cukr krupice150 g
tvaroh500 g
žloutky2 ks
mléko100 ml
vanilkový pudink1 ks
vanilkový extrakt2 lžičky
Postup přípravy:

Tahle buchta vypadá na první pohled trochu bizarně a přiznám se, že trochu divná je (smích). Hladké a nadýchané tvarohové těsto, ze kterého vystupují čokoládové kuličky. Když ochutnáte, máte pocit, že jíte vláčné sušenky zapečené v pudinku. Já osobně jsem byla z tohohle dezertu rozpačitá - hlavně z vizáže (úplně snadno a dobře se mi fakt nefotila), ale kdokoliv ochutnal, byl nadšen a po dotazu "Je recept n blogu, že jo?!" jsem se rozhodla, že ho sem tedy dát musím.

Kuličky

Do mísy vložíme povolené máslo a společně s cukrem ho utřeme (ideální je to dělat třecí metlou v robotu). Přidáme žloutky (bílky ponecháme do tvarohového těsta) a zapracujeme je. Nakonec přidáme i kakao. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k původní směsi a vypracujeme křehké těsto. Sbalíme ho do koule, obalíme folií a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici. 

Po ztuhnutí z těsta rukama vypracujeme kuličky cca 3 cm v průměru.

Tvarohové těsto

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu (nemusí být extra pevný), přidáme polovinu cukru a došleháme do tuhého sněhu, na metle se po zvednutí tvoří špičky, které netečou ani se neohýbají.

V jiné míse smícháme tvaroh, zbytek cukru, žloutky a vanilkový extrakt a vše pečlivě promícháme drátěnou metličkou. 

Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, přidáme k tvarohu a vytvoříme homogenní hmotu, kterou přidáme k vyšlehanému bílkovému sněhu a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme do sebe. 

Velký pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj tvarohovou směs a rovnoměrně stěrkou uhladíme. Do tvarohového těsta rovnoměrně naskládáme a rukou zatlačíme kakaové kuličky. 

Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 - 40 minut. Podáváme zcela vychladlé.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno