Těsto: | |
máslo | 100 g |
cukr krupice | 100 g |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
polohrubá mouka | 225 g |
Náplň: | |
tvaroh | 1 kg |
zakysaná smetana | 200 g |
mléko | 150 ml |
moučkový cukr | 150 g |
vejce | 2 ks |
gustin (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku) | 60 g |
vanilkový cukr | 1 ks |
kakao | 3 lžíce |
Tenhle moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"
Zebra z fotek byla pečena ve formě s průměrem 22 cm, níže v receptu je nechána i jedna starší fotka, kde se zebra pekla ve formě 27 cm (je tedy nižší a méně efektní).
Těsto
Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a než se rozehřeje, připravíme si těsto a náplň.
Změklé máslo a cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem.
Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
Náplň
V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny ostatní suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, přidáme mléko s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o).
Třetinu krému (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Pokud je po přidání kakaa směs hodně tuhá, můžeme ji naředit několika lžícemi mléka.
Nyní máme dvě části, světlé je 2x víc než tmavé.
Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zakroutit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování.
Formu položíme na plech (z formy může prosakovat tuk nebo vytéct část náplně) a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno.
Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (při otevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela vychladnuté, případně vychlazené z lednice.
Podrobné info: