Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
vejce | 4 ks |
prášek do pečiva | 1 ks |
měkký plnotučný tvaroh | 250 g |
voda | dle potřeby |
slunečnicový nebo řepkový olej | na smažení |
cukr s vanilkou | na obalení |
Omáčka: | |
mražené maliny | 300 g |
třtinový cukr | dle chuti |
Tyhle koblížky dělala často naše maminka, když jsme byli malí.
A já jsem teď její recept vyzkoušela.
Je mi fuk, že nemají dokonalý tvar, jako klasické koblihy. Jsou to spíš takové nočky. Ani nechci, aby byly jeden jako druhý. Tohle jídlo na mě vždycky působilo domácky a tak také vypadá.
Jako děti jsme je jedli jen pocukrované se šlehačkou. Já jsem pro své děti doplnila malinovou omáčku, protože tu milují!
Zkuste k nim připravit i jinou ovocnou omáčku, ozdobte kysanou smetanou nebo šlehačkou, povidly, mákem, čerstvým ovocem. To už záleží na chuti každého, jak si koblihy doladí.
Prášek do pečiva vmíchejte do mouky. Všechny suroviny dejte do mísy. Vodu zatím vynechejte. Tu přidáte podle potřeby.
Vařečkou umíchejte těsto. Bude držet pohromadě a trochu lepit. Nevadí!
Připravte si velkou pánev a do ní nalijte olej, stačí menší vrstva. Vezměte si dvě polévkové lžíce. Jednou naberte těsto a tou druhou si pomozte vytvarovat koblížek, který pustíte do rozpáleného oleje.
Otáčejte, aby byly koblížky ze všech stran usmažené. Ke konci jich může být na pánvičce klidně hodně, jak vidíte na fotce. Na mírnější teplotu se tak koblížky pěkně prosmaží i uvnitř.
Horké koblihy obalujte ve směsi moučkového cukru s vanilkovými semínky.
Koblížky musí být obalené pěkně ze všech stran. Odkládejte je na čistý talíř.
Podávejte s ovocem, ovocnou omáčkou, povidly, kysanou smetanou, šlehačkou, rozpuštěnou čokoládou. Jak máte chuť.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: