Ingredience: | |
měkký tvaroh | 250 g |
špaldová mouka polohrubá | 200 g |
krupice | 60 g |
vejce | 1 ks |
máslo | 50 g |
fruktosa | 60 g |
vanilkový lusk | 1 ks |
jahody | 400 g |
tvrdý tvaroh (cca 120 g) | 1 kostka |
Mám ráda jednoduchost, složité a pracné pokrmy mě moc nefascinují. Líbí se mi staročeská jídla našich babiček – škubánky, omáčky, lepenice, ale přeci jen si je raději poupravuji do lehčí a zdravější podoby.
Každý jistě zná šišky s mákem, já toto jídlo milovala jako dítě, ale chtěla jsem to trochu obměnit, a tak jsem místo máku použila jahody.
POSTUP:
Z tvarohu, mouky, krupice, vejce a fruktosy vypracujeme těsto. Přidáme zrníčka z vanilkového lusku a máslo o pokojové teplotě. Těsto rychle propracujeme, aby nezřídlo a lžičkami tvoříme šišky. Vaříme 15min v páře.
Jahody nakrájíme na menší kousky. Dáme do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby byli všechny ponořené. Čerstvé jahody rovnou rozmixujeme do pěny, mražené pár minut povaříme a až poté tyčovým mixérem vyšleháme do pěny (cca 2-3min). Na talíři posypeme nastrouhaným tvarohem.