Ingredience: | |
jahody | 250 - 300 g |
cukrářské piškoty nebo odřezky piškotového dortu | 1 balíček |
měkký tvaroh | 1 kostka |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
silná káva se 2 lžícemi likéru | 100 ml |
moučkový cukr | 4 lžíce |
máta | 1 snítka |
Skvělá věc na snídani nebo na svačinu, ale podle zkušenosti se hodí i jako lehký dezert.
Nejdříve si uvaříme silnou kávu, necháme zchladnout a přidáme oblíbený likér (kávový, mandlový).
Já osobně přidávám amaretto, protože ho mám vždy doma kvůli tiramisu. Tvaroh vymícháme se zakysanou smetanou a dvěma lžícemi cukru na hladký krém. Jahody očistíme a nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky. Větší hrst jahod odložíme stranou - tu budeme později mixovat. Piškoty nakrájíme na čtvrtiny a rozdělíme na 8 částí (v každé skleničce budou dvě vrstvy piškotů). Jednotlivé kousky namáčíme jednou stranou v kávě a první část nasypeme na dno vyšších skleniček. Dále do každé přidáme osminu tvarohového krému a čtvrtinu pokrájených jahod. Na jahody rozdělíme zbývající piškoty jemně smočené v kávě. Předposlední patro bude tvořit zbývající krém. Nakonec v mixéru rozmixujeme zbývající jahody se dvěma lžícemi moučkového cukru a otrhanými lístky máty. Vzniklé jahodové pyré rozdělíme navrch každé skleničky a dozdobíme mátou. Dezert necháme vychladit alespoň hodinu v chladničce.