Pažitka
Název:

Tvarohový dort s kakaovou drobenkou


Tvarohový dort s kakaovou drobenkou


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka250 g
přepuštěné máslo150 g
kakao4 lžíce
vejce1 ks
prášek do pečiva1 a 1/2 lžičky
třtinový cukr100 g
Náplň:
poctivý tradiční tvaroh500 g
třtinový cukr nebo med dle chuti
nastrouhaná citronová kůra1 lžička
žloutky3 ks
vanilkový pudink2 lžíce
Drobenka:
špaldová mouka120 g
třtinový cukr50 g
přepuštěné máslo50 g
kakao1 lžíce
Postup přípravy:

Ráda při vaření a pečení používám poctivé a domácí suroviny. A protože jsem si nedávno přinesla domů poctivý a ručně balený tvaroh z litovelské sýrárny, musela jsem toho hned využít a něco dobrého upéct. V souboji receptů zvítězil klasický tvarohový dort s kakaovou drobenkou, který si teď můžete upéct i Vy. Postup je malinko složitější, ale výsledek stojí rozhodně za to.

V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. K mouce přidáme vejce a teplé máslo, ve kterém jsme si předem nechali rozpustit třtinový cukr. Vypracujeme těsto, které necháme cca 20 minut uležet v lednici. Po vychladnutí odebereme 2/3 těsta a vyválíme ho na kulatou placku. Těsto přeneseme do vymazané dortové formy, propícháme vidličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15-18 minut. Korpus necháme vychladnout a ze zbylého těsta vyválíme cca 5 cm široký pás, který rozložíme po celém obvodu dortové formy. Nakonec na korpus namažeme tvarohovou náplň a vršek dortu posypeme drobenkou, kterou jsme vyrobili smícháním špaldové mouky, cukru, másla a kakaa. Hotový koláč vložíme zpět do trouby a pečeme při 190 stupních dalších 45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno