Tvarohový koláč: | |
máslo | 100 g |
bílá čokoláda | 100 g |
vejce | 2 ks |
krupicový cukr | 100 g |
kypřící prášek | 6 g |
hladká mouka | 100 g |
tvaroh ve vaničce | 750 g |
Jahodovo-meduňkový přeliv: | |
jahody | 300 g |
meduňka | 15 stonků |
moučkový cukr nebo libovolný sirup | dle chuti |
Pekla jsem ho na setkání u pěstitele bylinek. Chtěla jsem něco lehkého, svěžího, letního, něco, co chuť bylinek krásně jemně doplní. Myslím, že se povedlo, a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy, je totiž opravdu vynikající.
Ve vodní lázni rozpusťte společně čokoládu a máslo, dobře promíchejte a na chvíli odstavte. Mezitím si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a vmíchejte také rozpuštěnou čokoládu s máslem. Přidejte kypřící prášek a mouku, a závěrem lehce vmíchejte také vaničkový tvaroh. Hotovou směs nalijte na menší plech (rozměry cca 23 x 33 cm) vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě při 150°C (horkovzduch) přibližně 30 minut. Poté ještě zvyšte teplotu na 180°C a dopečte dozlatova. Před krájením koláč nechte vychladnout.
Jahody rozmixujte s lístky meduňky, a případně i cukrem nebo sirupem, pokud nemáte vyloženě sladké letní plody. hotový koláč servírujte s tímto přelivem a čerstvým ovocem.
Dětská specifika: