Pažitka
Název:

Tvarohový koláč s hruškami a kardamomem


Tvarohový koláč s hruškami a kardamomem


Ingredience:
Ingredience:
polotučný tvaroh ve vaničce250 g
vejce3 ks
třtinový cukr + 3 lžíce navícc125 g
tučnější zakysaná smetana100 g
vanilkový pudink1/2 balíčku
mletý kardamom1 lžička
zázvorové sušenky125 g
přepuštěné máslo50 g
hruška + na ozdobu1 ks
plátky mandlí na ozdobu
Postup přípravy:

Tak máme doma už měsíc mimino. Moje vorvaní období je pryč a nahradilo ho období zombie případně robota (to když se líp vyspím). Myslím si, že máme (zatím) celkem hodnou holčičku, ale i tak absolutně nestíhám ani polovinu toho, co bych chtěla. Má to ale i bonus a to ten, že se nejspíš brzo stanu mistryní v jídlech uvařených do půl hodiny, protože o jakékoli delší pauze si většinou můžu nechat jen zdát. Dopředu r, že netuším, jak často se mi nejbližších týdnech podaří sem něco dát, ale můžete si být jistí, že když už, bude to nějaká rychlovka. Jako třeba tenhle koláč, který je lehký, šťavnatý, ne moc sladký a má lehce kořeněný šmrnc. Navíc jsem potřebovala vyzkoušet novou formu a řekla bych, že jí dost sluší.

Předehřejte troubu na 170°C. Sušenky rozmixujte a pak k nim přilijte rozpuštěné máslo. Pár pulzy vmíchejte máslo do sušenek, až se spojí dohromady v drolivou hmotu. Tu vsypte do formy a prsty roztlačte po celém dnu, můžete udělat i malý okraj. Dejte na 10 minut do předehřáté trouby. V hrnečku přiveďte k varu tři lžíce cukru a zhruba 150 ml vody. Hrušky oloupejte a jednu nakrájejte na malé kostičky a dejte je vařit do cukrové vody. Zbylou hrušku nakrájejte na tenké plátky, množství podle toho, kolik budete potřebovat na ozdobu. Vyndejte formu z trouby a nechte trochu zchladnout.

Vejce vyšlehejte spolu se 125 g cukru, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte tvaroh, smetanu, pudink a kardamom. Kostičky hrušek vyberte z cukrové vody, nechte je trochu okapat a místo nich dejte do vody provařit hruškové plátky. Kostičky pak přimíchejte k tvarohovému těstu a všechno nalijte do formy na sušenky. Ozdobte povařenými plátky zbylé hrušky, posypte mandlemi a dejte péct. Ve formě, kterou vidíte na fotce, mi pečení trvalo zhruba 45 minut, ve vyšší to bude déle. Koláč je hotový, když se začne odlepovat od stěn, na povrchu zezlátne a špejle vyjde čistá. Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno