Ingredience na těsto: | |
hladká mouka | 400 g |
sůl | 1 špetka |
droždí | 1 kostka |
cukr krystal | 3 lžíce |
majolka | 50 g |
rozpuštěné máslo | 80 g |
mléko | 150-200 ml |
žloutky | 3 ks |
Ingredience na náplň: | |
tvaroh v kostce | 500 g |
cukr | 2 lžíce |
žloutky | 2 ks |
bílky na sníh | 2 ks |
vanilkový pudink | 1 sáček |
rozinky namočené v rumu | 1 hrst |
povidla | 1 kelímek |
celé vejce na potření | 1 ks |
rozpuštěné máslo s rumem | 1 malý šálek |
Takových koláčů není doma nikdy dost. Jeden takový jsem dnes upekla a hned se po něm zaprášilo. Zvláštnost, v některých mých receptech je jedna ingredience. A to majolka!
Droždí rozdrobíme a rozmícháme s cukrem, až se rozteče přilijeme vlahé mléko, rozšlehané žloutky, vlahé máslo. Promícháme a přidáme prosátou mouku, sůl a majolku.
Propracujeme hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě klidně hodinku kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Tvaroh dáme do mísy, přidáme pudink, žloutky, cukr a vše dobře promícháme, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků.
Po hodině těsto vykyne a zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopíme ho na mírně pomoučený vál, oddělíme si část těsta na mřížky a dáme stranou.
Těsto rozválíme dokulata tak, aby kruh byl větší než koláčová forma.
Formu vytřeme máslem a vložíme do ní těsto, upravíme do okraje formy.
Dno propícháme vidličkou a rozetřeme náplň.
Z těsta, které máme stranou vyválíme a vykrájíme rádýlkem proužky a poklademe na koláč.
Do mezer vložíme kousky povidel a těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.
Ještě horký koláč potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.