Pažitka
Název:

Tymiánové výpečky s dušenou cuketou


Tymiánové výpečky s dušenou cuketou


Ingredience:
Výpečky:
vepřová plec750 g
cibule1 ks
šťáva z 1/2 citronu dle chuti
drcený kmín1/2 lžičky
drcené nové koření1/2 lžičky
muškátový květ špetka
čerstvý tymián6 snítek
suché bílé víno1 dcl
voda1 dcl
sůl1 lžička
sádlo1 lžička
Dušená cuketa:
oloupaná a semen zbavená cuketa nastrouhaná nahrubocca 600 g
kmín1/2 lžíce
cibule1/2 ks
máslo1 lžíce
mouka1 lžíce
sůl dle chuti
ocet dle chuti
cukr dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
Postup přípravy:

Už je tu zase to šílenství. Jako každý rok má každá česká rodina v tuto dobu pár krásek doma a láme si hlavu co s ní. A ti "šťastnější", kteří si ji pěstují sami pak lstivě hledají někoho, kdo ji ještě nemá plné zuby a rád si ji vezme. Ano řeč je o cuketách. Věděli jste ale, že ještě na počátku 80 let minulého století jsme ji u nás vůbec neznali? Cuketa tedy přesněji tykev pochází z oblasti kolem Mexika a zmínky o pěstovaní jsou známé už 7000 p.n.l., ale cuketa jakou známe u nás byla vyšlechtěna v Itálii, kde se stala součástí mnoha tradičních pokrmů.

My jsme jedni z těch, kteří si cuketu pěstují doma a tak ji máme fakt hodně. Ale zároveň si i rádi vezmeme cuketu od sousedů, kteří už neví co s ní. Je totiž tolik skvělých jídel, které se z cukety dají udělat! Takže začínáme. Dnes úplnou klasikou a tou je dušená cuketa ve stylu dušeného zelí. Nelepší je podávaná s vepřovými výpečky. Zkuste ty moje s citrónem a tymiánem, určitě vám zachutnají.

Dejte rozehřát troubu na 180°C. Maso nakrájejte na menší kostky (asi 1,5 cm velké). Všechny ingredience dejte do kastrůlku a promíchejte. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut. Občas na maso koukněte, jestli má dost šťávy. Po 30 minutách kontrolujte maso co 5 minut a pokud se připéká, přilejte vždy 1dcl vody a pečte ještě dalších 30 minut. 

V průběhu pečení se připravte dušenou cuketu.

Cuketu dejte do cedníku, přidejte kmín a osolte. Nechejte chvilku stát (asi 15 minut) a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Na másle zpěňte cibulku (pokud chcete, můžete přidat i trochu slaniny) a zaprašte moukou. Trochu osmahněte a přidejte cuketu. Duste asi 10 minut. Přilijte asi lžíci octu a ještě dalších 5 minut duste. Pokud by byla cuketa moc hustá, nebo se připalovala, přilijte trochu vody. Dochuťte solí, dalším octem a cukrem.

Zelí a výpečky podávejte s vařeným bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno