Výpečky: | |
vepřová plec | 750 g |
cibule | 1 ks |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
drcené nové koření | 1/2 lžičky |
muškátový květ | špetka |
čerstvý tymián | 6 snítek |
suché bílé víno | 1 dcl |
voda | 1 dcl |
sůl | 1 lžička |
sádlo | 1 lžička |
Dušená cuketa: | |
oloupaná a semen zbavená cuketa nastrouhaná nahrubo | cca 600 g |
kmín | 1/2 lžíce |
cibule | 1/2 ks |
máslo | 1 lžíce |
mouka | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
ocet | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Příloha: | |
brambory | dle potřeby |
Už je tu zase to šílenství. Jako každý rok má každá česká rodina v tuto dobu pár krásek doma a láme si hlavu co s ní. A ti "šťastnější", kteří si ji pěstují sami pak lstivě hledají někoho, kdo ji ještě nemá plné zuby a rád si ji vezme. Ano řeč je o cuketách. Věděli jste ale, že ještě na počátku 80 let minulého století jsme ji u nás vůbec neznali? Cuketa tedy přesněji tykev pochází z oblasti kolem Mexika a zmínky o pěstovaní jsou známé už 7000 p.n.l., ale cuketa jakou známe u nás byla vyšlechtěna v Itálii, kde se stala součástí mnoha tradičních pokrmů.
Dejte rozehřát troubu na 180°C. Maso nakrájejte na menší kostky (asi 1,5 cm velké). Všechny ingredience dejte do kastrůlku a promíchejte. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut. Občas na maso koukněte, jestli má dost šťávy. Po 30 minutách kontrolujte maso co 5 minut a pokud se připéká, přilejte vždy 1dcl vody a pečte ještě dalších 30 minut.
V průběhu pečení se připravte dušenou cuketu.
Cuketu dejte do cedníku, přidejte kmín a osolte. Nechejte chvilku stát (asi 15 minut) a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Na másle zpěňte cibulku (pokud chcete, můžete přidat i trochu slaniny) a zaprašte moukou. Trochu osmahněte a přidejte cuketu. Duste asi 10 minut. Přilijte asi lžíci octu a ještě dalších 5 minut duste. Pokud by byla cuketa moc hustá, nebo se připalovala, přilijte trochu vody. Dochuťte solí, dalším octem a cukrem.
Zelí a výpečky podávejte s vařeným bramborem.