Pažitka
Název:

Tymiánovo-citronové kuře se žampiony a gratinovanými bramborami


Tymiánovo-citronové kuře se žampiony a gratinovanými bramborami


Ingredience:
Kuře:
kuřecí prsa500 g
žampiony250 g
česnek3 stroužky
citron1/2 ks
větvičky tymiánu2 ks
kurkuma2 lžičky
řepkový olej6 lžic
sůl dle chuti
Brambory:
brambory600 g
30% smetana250 ml
máslo20 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

V květináči na okně mi pomalu ale jistě odcházel tymián, navíc už jsem celkem dlouho měla chuť na žampiony. A gratinované brambory byli naprosto jasná volba, protože je to oblíbená příloha celé rodiny. A tak vzniklo tohle voňavé kuře, jehož recept je inspirací z časopisu Gurmet.

Nejprve si nachystáme marinádu smícháním prolisovaného česneku, kurkumy, natrhaného tymiánu, citronové šťávy z půlky citronu, oleje a soli. Kuřecí prsa rozkrájíme zhruba na čtvrtiny a vložíme do marinády. Necháme 2 hodinky odležet, pokud spěcháme, stačí klidně i 15 minut.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vytřeme máslem a navrstvíme do ní brambory, prosolíme. Zalijeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba půl hodiny.
Žampiony si očistíme, případně rozkrájíme na menší kousky a osmahneme na kapce oleje, přidáme kuřecí prsa a opékáme zhruba deset minut, častěji otáčíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno