Ingredience: | |
velká salátová okurka | 1 ks |
bílý řecký jogurt | cca 400 g |
nasekaný kopr | 2 lžíce |
máta | 6 lístků |
medvědí česnek | 6 listů |
citronová šťáva | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Tzatziki prostě miluji. Mohla bych je jíst samotné, s pečivem k masu, prostě skoro k čemukoliv. Dlouhou jsem je neměla a doma se mi najednou sešlo větší množství okurky. Rozhodnutí, co s nimi bylo jasné. Také proto, že se u nás rozmáhá nějaký bacil a tak jsem využila zbytek medvědího česneku, aby nám v boji proti němu pomohl. Není nad to spojit příjemné s užitečným.
Nejprve si omyjeme a okrájíme okurku. Nakrájíme ji na hrubém struhadle a trochu posolíme, ale tak pustí vodu. Jogurt si můžeme nechat okapat v cedníku, vyloženém plátýnkem. Jakmile okurka pustí vodu, tak ji pořádně vymačkáme přes sítko a zbavíme tak přebytečné vody. Jakmile máme okurku zbavenou vody, dáme ji do mísy, přidáme jogurt, nasekané bylinky (kopr, mátu a medvědí česnek), zakápneme citronovou šťávou a promícháme. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme např. s opečeným grahamovým toastem.
Podrobné info: