Pažitka
Název:

Utopenci


Utopenci


Ingredience:
Ingredience:
vuřty - čpekáčky1 kg
cibule500 g
voda500 ml
ocet300 ml
cukr2 lžíce
sůl1 lžíce
olej1 lžíce
nové koření8 kuliček
černý pepř8 kuliček
bobkový list2 - 3 ks
feferonky dle chuti
Postup přípravy:

Dnes se s Vámi podělím o receptík na Utopence. Díky krásnému balíčku od firmy MP Krásno, a.s., jsem chtěla využít špekáčky trochu jinak… tak proto jsem zvolila, u nás v Čechách velmi oblíbené Utopence. Děkuji tímto Krásno za dárkový koš plný kvalitních uzenin, párečků a klobásek s 90% obsahem masa! U nás v následujících dnech budeme mít asi čočku, nebo hrachovou kaši s párečkem, které mohu s klidným svědomím naservírovat i malé Vendulce. A na víkendovou oslavu připravím nějakou pěknou obloženou mísu! 

Do hrnce nalijeme vodu, ocet a dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření, pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence. Já jsem feferonky nepřidávala, protože nemáme rádi příliš pikantní pokrmy…
Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky. Část cibule použije na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno