Pažitka
Název:

Utopenci


Utopenci


Ingredience:
Ingredience:
vuřty - špekáčky1 kg
cibule500 g
voda500 ml
ocet300 ml
cukr2 lžíce
sůl1 lžíce
olej1 lžíce
nové koření8 kuliček
černý pepř8 kuliček
bobkový list2 - 3 ks
feferonky dle chuti
Postup přípravy:

A je tady druhá staročeská dobrota, která se tváří jako "pánská", jsou to utopenci. U nás doma je má rád nejen manžel, ale i my s maminkou - jen tedy bez piva. Stejnak je neuvěřitelné, jak ty nejobyčejnější dobroty, jsou nejlepší - ty naše babičky to prostě uměly.

Do hrnce nalijeme vodu, ocet  dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence.

Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky - lze použít klasickou i červenou cibuli. Část cibule použijeme na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici, aby měly tu správnou chuť a hezky se nám rozležely.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno