Ingredience: | |
špekáčky | 1 kg |
cibule | 1 kg |
ocet | 1/2 l |
cukr | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
bobkový list | 5 ks |
nové koření | 5 kuliček |
pepř celý | 5 kuliček |
voda | 1,5 dcl |
Při servírování můžeme pokrm dozdobit chilli papričkou.
Nejdříve si připravíme lák, kterým špekáčky zalijeme. Do menšího hrnce dáme 1/2l octa a 1,5 dcl vody, bobkové listy, nové koření, pepř celý, sůl, cukr. Lák promícháme a přivedeme k varu, kdy začne pěnit. Hrnec stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout do vlažné teploty. Špekáčky si mezitím oloupeme ze střívka a rozpůlíme. Připravíme si větší skleněnou nádobu a na dno vložíme první vrstvu na kolečka nakrájené cibule, přidáme špekáčky a dále postupujeme stejně až naplníme celou nádobu. Na vrchní vrstvu špekáčků přidáme cibuli tak, aby je celé zakryla. Vše pak zalijeme ještě vlažným lákem, který jsme si předtím připravili i s kořením. Po úplném vychladnutí vložíme nádobu s utopenci na několik dní do lednice odpočinout. Při servírování můžeme pokrm dozdobit chilli papričkou.
Podrobné info: