Ingredience: | |
uzené vepřové koleno s kostí | 1 ks (cca 1,5 kg) |
černé pivo | 300 ml |
kuličky červeného rybízu | 200 g |
rybízová marmeláda | 3 lžíce |
zázvor nastrouhaný najemno | 1 lžíce |
granulovaný česnek | 2 lžičky |
máslo | 1 plátek (2 cm) |
Pokud v mrazáku najdete z léta ještě zbytky rybízu, můžete jej použít do omáčky k vepřovému koleni. Spojení masa, rybízu, černého piva a zázvoru je opravdu moc dobré.
Do kameninové nádoby pomalého hrnce dáme pivo, rybíz, marmeládu, zázvor a česnek a vše vařečkou promícháme.
Koleno opláchneme, přidáme do hrnce, přiklopíme poklicí, nastavíme II.stupeň a vaříme 5hodin.
Poté měkké koleno vytáhneme, vykostíme a naporcujeme.
Šťávu z hrnce přelijeme do kastrůlku a prudkým varem zredukujeme na hustější omáčku, kterou zjemníme plátkem másla.
Na přílohu se hodí bramborový knedlík, nebo noky.