Pažitka
Název:

Uzený hovězí jazyk s jablkovým pyré


Uzený hovězí jazyk s jablkovým pyré


Ingredience:
Ingredience:
uzený hovězí jazyk1 ks
cibule1 ks
česnek3 stroužky
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
pepř8 kuliček
libeček1 velká snítka
voda dle potřeby
Pyré:
vývar z jazyka100 ml
menší jablka4 ks
krenex3 lžíce
granulovaný česnek1 lžička
máslo1 plátek (1cm)
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Znám takovou jednu škodolibou průpovídku na uzené maso. Říká se, že tchyně a uzené nejradši studené...
Ale my ho máme rádi i teplé a tentokrát trochu netradičně.

Jazyk opláchneme, podle velikosti hrnce rozkrojíme a dáme do hrnce.
Přidáme všechny ostatní suroviny, zalijeme vodou, aby byl jazyk ponořený a slabým varem vaříme doměkka (v papiňáku 60 minut).
Měkký jazyk ponoříme do studené vody, poté ho sloupneme a nakrájíme na porce.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky.
Dáme do vhodného kastrolu, přidáme česnek a vývar a pod pokličkou vaříme 10 minut.
Poté jablka rozmačkáme, přidáme krenex, máslo a již bez pokličky vaříme 3 minuty.
Mezitím ohřejeme naporcovaný jazyk, který podáváme s pyré a šťouchanými bramborami.
Jazyk byl celkem velký. Čtyři porce byly s pyré a zbytek jsme snědli jen tak, bez ničeho ve studeném stavu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno