Ingredience: | |
menší mrkev | 1 ks |
menší petržel | 1 ks |
celer (velký cca jako mrkev) | kus |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
houby václavky | dle potřeby |
sádlo | 4 lžíce |
hladká mouka nebo jíška | 2 lžíce |
pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
mletý kmín | 1 lžička |
sladká paprika | 1 lžička |
majoránka | 2 lžičky |
...,které se také někdy říká falešná držková, ale k tomu já se moc nekloním. Václavky přece jen mají svojí specifickou kořeněnou chuť. Když falešná držková, tak hlíva ústřičná. Každopádně - dostanete-li se k václavkách, je polévka z nich jasná volba!
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle (nebo nakrájíme na kostičky), přihodíme ji k cibuli a opékáme dohněda. Máme-li houby čerstvé, pokrájíme je na menší kousky a opékáme společně se zeleninou. Mražené, předem opracované (já je osmažím na sádle, zaliji trochou vody a svářím 20 minut, vychladlé uložím do mrazáku) stačí použít až později. Přidáme kmín, papriku a prolisovaný česnek, krátce orestujeme, aby se koření rozvonělo a zalijeme vodou nebo vývarem. Teď teprve přidáme opracované houby. Polévku osolíme, opepříme a vaříme přibližně 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Chceme-li, zahustíme polévku jíškou a krátce provaříme (pokud zahušťujeme moukou, je třeba polévku provařit ještě dalších 15 - 20 minut). Ke konci polévku dochutíme majoránkou a můžeme podávat.
Podrobné info: