Vafle: | |
celozrnná hladká špaldová mouka | 80 g |
kyška | 180 g |
vejce | 1 ks |
bio vanilkový cukr | 20 g |
prášek do pečiva z vinného kamene | 3 g |
rozpuštěné máslo | 30 g |
Slaný karamel: | |
krystalový cukr | 100 g |
máslo | 30 g |
smetana ke šlehání | 60 g |
mořská sůl | dle chuti |
Na servírování: | |
vyšlehaná šlehačka | dle potřeby |
fíky nakrájené na kolečka | 2 ks |
mletá skořice | dle chuti |
Mé tělo nejspíš v nemoci postrádá cukr. Jinak si nedokážu vysvětlit to, že každý den potřebuju spořádat něco sladkého. Čokolády za tenhle týden jsem už snědla tolik, ale moje tělo stále volalo po něčem sladkém. A tak jsem mu dnes dopřála opravdovou nálož cukru. A světě div se, na sladké chuť už nemám. Nicméně jsem Vám chtěla sdělit, že vafle jsou jedním z těch nejjednodušších dezertů, které zvládne připravit opravdu každý. Navíc vypadají dost efektně, když se hezky naservírují a hlavně jsou hrozně dobré! Jsou ideální třeba na snídani, když máte po ránu chuť na něco sladkého a zrovna nemáte nic napečeného. Stačí pár surovin (které má téměř každý stále doma) a dobrota je na světě.
Postup:
1. Všechny suroviny na vafle smícháme v jedné větší míse.
2. Plotýnky vaflovače potřeme máslem a necháme jej rozpustit, jak se budou plotýnky rozehřívat.
3. Když jsou plotýnky vaflovače rozehřáté a máslo rozpuštěné, pomocí naběračky na ně vlijte těsto a pečte do zlatava.
4. Než budou vafle hotové, připravte si slaný karamel. Cukr vsypte do hrnce a na vysoký stupeň začněte cukr zahřívat aby zkaramelizoval (bez míchání).
5. Když začne cukr hnědnout, okraje by měly být hnědé, prostředek ještě bílý, cukr zamíchejte a hned přidejte máslo. Důkladně cukr s máslem promíchejte a přidejte ještě smetanu. Chvíli míchejte než se vše spojí a poté odstavte z plotny.
6. Do karamelu nyní přidejte mořskou sůl dle chuti.
7. Karamel nechte chvíli před podáváním zchladnout.
8. Když jsou vafle hotové můžete podávat.
9. Na talíř dejte vafle, ty trochu potřete karamelem, pak na vafle dejte šlehačku, posypte ji skořicí. Na šlehačku položte plátky fíků a nakonec vše zakápněte karamelem dle chuti.
Podrobné info: