Vafle: | |
mouka z červené rýže | 125 g |
prášek do pečiva | 1 lžička |
voda | 125 ml |
vejce | 2 ks |
kokosový olej | 50 ml |
Dozdobení: | |
farmářský tvaroh | 250 g |
voda | dle potřeby |
med | dle chuti |
nepražené kakao | 1 lžíce |
marmeláda (nemusí být) | na dochucení |
Je tady pátek a ten by si tak možná zasloužil nějaký ten recept. A že jsem se vás ptala na rady ohledně vaflovače, pak samozřejmě jeden koupila, nastal čas podívat se na zoubek těm vaflím. Jako upřímně, ruku na srdce, vaflovač fakt miluji. Uděláte v něm rychle a bez nějaké větší snahy slané vafle jako přílohu nebo pečivo, luštěninové vafle jako zdroj živin nebo třeba i ty sladké na rychlou snídani, skvělý dezert nebo třeba i večeři. Jelikož jsem chtěla doplnit k vaflím nějaký ten protein a měla doma voňavý plnotučný tvaroh od farmářů, dochutila jsem vafle jím, ale můžete si je klidně dát jen s rozvařeným ovocem nebo dosladit stévií a jen tak si je křoupat jako sladký dezert. Pokud vaflovač nevlastníte, zkuste z těsta udělat malé palačinky nebo placičky, určitě si také pochutnáte.
Červená rýže plná antioxidantů
Druhá věc také byla, že jsem měla doma otevřenou mouku z červené rýže a ta si zasloužila spotřebovat, protože by jí byla škoda. Tato mouka vám vyčaruje barvu kakaových vaflí, takže tak můžete obelstít třeba i děti nebo návštěvu:). Výrobce doporučuje nahradit až 25% v receptu, ale já jsem si řekla, že co, dáme tam všechno. Mouka má totiž zajímavě oříškovou chuť, takže je to opravdu zajímavý základ pro vafle. Samozřejmě to, že je rýže zbarvená, už tak trochu naznačuje, že tam budou přírodní barviva, a ty v našem těle většinou fungují jako antioxidanty. Už jsem vám dříve psala, že třeba černá rýže dokonce pomáhá bojovat proti histaminu. A v červené rýži se setkáváme s antokyaniny, které opravdu nejsou jen obyčejnou barvou, ale mají celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví. Asi vás nepřekvapí, že tam patří protizánětlivé účinky, protirakovinné a úprava hladiny cholesterolu a glukózy (červenou rýži ocení diabetici pro její antidiabetický efekt). Ano, někdo by mohl podotknout, že biodostupnost těchto látek je v těle nízká (a proto přidáváme tuk, aby se nám zpomalilo rychlé vyloučení antokyaninů bez možnosti je vstřebat), ale přece jen je lepší aspoň málo než nic (vědci tuto výtku zpochybnili, vstřebatelnost a využitelnost léčivého potenciálu nebude tak špatná). Ale nejen antokyaniny hrají svou roli, další přírodní látky zajišťují, že má červená rýže dokonce větší antioxidační kapacitu než třeba černá. Obsahuje také γ-oryzanol, který dokáže potlačovat zánět (COX-2), podpořit vrozenou imunitu a v in vitro podmínkách také zabraňuje degranulaci žírných buněk.
Co z toho plyne? Že je lepší upřednostnit celozrnnou rýži i s obalem a nebát se přidat tu barevnou, která může tělu dodat přírodní léčivé látky. Pokud netolerujete mléčné, tak samozřejmě vynechejte tvaroh, pokud vás zajímá více můj názor, proč je nepražené kakao vhodné časem ozkoušet, čtěte více zde (u kakaa nikdy nebyly nalezeny vyšší hladinu histaminu, ale patří mezi alergeny, navíc histamin může růst pražením, proto volíme raději nepražené).
Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidám vejce, vodu a kokosový olej (dbejte na to, aby vše bylo při pokojové teplotě a olej ideálně tekutý - stačí položit sklenici do horké vody a chvíli počkat) a vymícháme v těsto. Necháme pár minut odstát a pak rozdělíme do vaflovače. Záleží, jak velký máme vaflovač, vychází to na cca 4 - 5 belgických vaflí. Upečeme vafli podle zvyku, já nechávám trochu déle, aby se dobře propekly.
Tvaroh smícháme s medem a kakaem dle chuti, přidáváme vodu do vytvoření hladkého krému. Můžeme přidat čerstvě vytvořenou chia marmeládu, v případě, že tolerujete, tak domácí marmeládu nebo podušené ovoce.
Dobrou chuť.
Podrobné info: