Pažitka
Název:

Vaječná tlačenka plněná celými vejci


Vaječná tlačenka plněná celými vejci


Ingredience:
Ingredience:
šunkový salám vcelku200 g
sýr Gouda vcelku200 g
majolka200 g
sterilovaná zeleniny Kunovjanka nebo Moravanka330 g
okurkový lák200 ml
želatina na vaječnou tlačenku20 g
menší cibule1 ks
natvrdo uvařená vejce9 ks
nasekané lístky libečku1 lžíce
Dále budete potřebovat:
silikonová forma na srnčí hřbet dle potřeby
potravinová fólie dle potřeby
Postup přípravy:

Po Velikonocích je vždy velké množství natvrdo uvařených vajec. Proč je nezužitkovat na hezky okatou vaječnou tlačenku.

Zeleninu nalijeme do sítka a necháme okapat. Nálev ze zeleniny smícháme v hlubším kastrůlku s okurkovým lákem a zahřejeme na cca 60 stupňů. Přisypeme želatinu, metličkou prošleháme a necháme 10 minut nabobtnat.

Mezitím oloupeme vejce a cibuli. 4 vejce odložíme stranou, zbývající nastrouháme do větší mísy na hrubém slzičkovém struhadle. Na hrubých slzičkách nastrouháme i salám a sýr. Cibuli nakrájíme nadrobno, zeleninu také překrájíme na drobné kousky, přidáme majolku a promícháme.

Nabobtnalou želatinu prošleháme metličkou, nalijeme do připravené vaječné směsi, přidáme libeček a vše důkladně promícháme.

Polovinu směsi nalijeme do formy srnčího hřbetu, poklademe zbylými vejci a zalijeme druhou polovinou směsi. Přes naplněnou formu položíme potravinovou folii a necháme v lednici zatuhnout několik hodin, nejlépe do druhého dne.

Poté tlačenku krájíme na cca 2 cm silné plátky a podáváme s čerstvým pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno