Ingredience: | |
České Ghíčko bio | dle potřeby |
chleba | 1 krajíc |
přírodní Šmakoun | 50 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
mletý pepř čtyř barev | dle chuti |
Zdobení: | |
nakládané papričky v olej, sladkokyelém nálevu | dle chuti |
cibule | dle chuti |
petrželová nať | dle chuti |
Dřív jsem tyto topinky připravovala ze sýra a vajec. Zůstal mi zbytek načatého šmakouna a mně blesklo hlavou, že by to mohlo jít...Nejen, že to jde, ale je to taková dobrota, že beru útokem nejbližší obchod se zdravou výživou a dělám si velké zásoby šmakouna. Kdo má rád sýr může přidat navíc sýr, v případě alergiků na mléčnou bílkovinu Violife nebo Veganline, ale vůbec to není potřeba. Navíc v kombinaci s Českým Ghíčkem mají nezapomenutelnou chuť a smažení na Ghí je nejen radost, ale i velmi zdravé. Pojďme tedy na ty úžasné, velmi snadné, rychlé a především výživné topinky.
Do mističky si najemno nastrouháme přírodního šmakouna, přidáme jedno celé vejce, okořeníme solí a pepřem. Já zvolila růžovou Himalájskou sůl a pepř čtyř barev v mlýnku. Uřízneme si krajíc chleba, který rozpůlíme a naneseme směs šmakouna po celé ploše chleba. Na pánev dáme Ghí, které necháme rozehřát, vyzkoušíme kouskem chleba, který na pánev položíme. Když je Ghí připravené na smažení, vložíme chléb potřený směsí šmakouna. Nejdřív pečeme z potřené strany a následně z druhé. Směs šmakouna, vajíčka, pepře a soli necháme důkladně propéct a pečeme pozvolna. Nepospícháme s otáčením, aby nedošlo k odtržení nanesené směsi. S ghí se nemusíme při smažení bát, topinka jde krásně otáčet i sní po pánvi posouvat.
Opečené topinky dáme na papírový ubrousek osušit a následně ozdobíme zvolenou zeleninou. Já zvolila nakládané kyselé papričky v oleji, pokrájenou cibuli a nať petrželky.
Připravené topinky konzumujeme teplé a nebo jako fajn studený předkrm, přeji dobrou chuť.
Byla to taková dobrota, že mi sýr ani nechyběl.
Podrobné info: