Pažitka
Název:

Vajíčková pomazánka


Vajíčková pomazánka


Ingredience:
Ingredience:
vejce (bio nebo z volného chovu)5 ks
neochucené žervé200 g
hořčice (můžete i dijonskou)1 lžička
majonéza1 lžíce
červená cibule nebo šalotka1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup přípravy:

Pomazánka je podle mě jedno z nejgeniálnějších jídel. Za pár korun a s minimem práce vykouzlíte večeři či snídani a třeba hned na dva dny za sebou. Já jich mám v repertoáru asi šest, které střídám a mezi tu skoro nejoblíbenější (předčí ji jen česneková a bramborová) patří vajíčková. Vím, že většina lidí ji dělá hlavně na Velikonoce. V tomhle období ji naopak já nedělám skoro nikdy, ale místo toho ji máme průběžně během celého roku.

Na chalupě mají moji rodiče známé, od kterých berou krásně žlutá vajíčka od slepiček, které si volně běhají a vyzobávají co je jim libo a na vajíčkách je to znát. Taky jsem už před několika lety do pomazánek přestala používat tavené sýry. Vlastně jsem je přestala používat do čehokoli a místo nich dávám žervé, které je mnohem zdravější a na chuti se to podle mě zase tak moc neprojeví (i když moji maminku byste o tom nepřesvědčili). Jen si nevybírejte to krémové, protože pustí vodu a pomazánku pak můžete jíst tak akorát lžičkou.

Jako téměř každá pomazánka, i tahle je velmi jednoduchá a rychlá. Vajíčka uvařte na tvrdo a po vychladnutí je nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte žervé, hořčici, majonézu a cibuli. Dobře promíchejte a na závěr osolte a opepřete podle chuti. Nejlepší je na čerstvý chleba, posypaná pažitkou a podávaná s rajčaty nebo ředkvičkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno