Kvásek: | |
mléko | 250 ml |
droždí (42 g) | 1 kostka |
cukr | 1/2 lžíce |
Těsto: | |
polohrubá mouka | 375 g |
hladká mouka | 125 g |
žloutek | 3 ks |
vejce | 1 ks |
moučkový cukr | 1,5 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
Hera (rozpuštěná) | 1/2 ks |
olej | 50 g |
Tvarohová nádivka: | |
plnotučný tvaroh (ne vaničkový, ale klasická kostka v alobalu) | 2 kostky |
cukr | 6 lžic |
rozpuštěné máslo | 100 g |
vejce | 1 ks |
rozinky | 1 hrst |
rum (ten já neodměřovala, lila jsem od oka a chuti - rumu není nikdy dost) | 1 lžíce |
Hrušková nádivka: | |
čerstvé hrušky | 700 g |
cukr krystal | 5 lžic |
jíška (z polohrubé mouky a oleje) | trochu |
mletý badián | špetka |
mletá skořice | špetka |
mletý hřebíček | špetka |
švestková povidla | 1 lžíce |
Posypka: | |
hladká mouka | 75 g |
polohrubá mouka | 75 g |
moučkový cukr | 75 g |
rozpuštěné máslo | 150 g |
Pečení frgálů mi připomnělo letní pečení klatovských pouťových koláčů, se kterými jsem babičce vždy pomáhala (recept na ně zde v budoucnu určitě najdete).
Když jsem začínala psát tento blog, řekla jsem si, že každý týden přidám jeden recept. Tenhle plán mi trochu nevyšel, lenost zvítězila :). Ale nominace na Food blog roku a úspěšný Restaurant Day mě trochu nakopli, že jsem se rozhodla do mého březnového odjezdu do Karibiku (a tím pádem přerušení psaní blogu na dobu 6-10 měsíců) přidat několik receptů.
Abych při svém gastronomickém online cestování neopomněla mou domovinu, přináším Vám recept na Valašské frgály. Frgály jsem ještě nikdy nepekla, ale když jsem je nedávno ochutnala, bylo jasné, že je musím upéct :) Nejsem z Moravy, od malička žiji v Praze, ale pocházím z Klatov a pečení frgálů mi připomnělo letní pečení klatovských pouťových koláčů, se kterými jsem babičce vždy pomáhala (recept na ně zde v budoucnu určitě najdete). Tentokrát jsem na to pečení koláčů byla ale úplně sama a jsem na sebe pyšná, protože kynuté těsto, ze kterého jsem vždycky měla trochu strach, se mi povedlo úplně ukázkově.
A jak vlastně frgály vznikly? Původně se pojmem "frgál" nazývaly nepovedené kusy koláčů. Frgály se pekli pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti. První psané zmínky o frgálech se datují až do roku 1826. Frgály jsou chráněné Evropskou unií a nesmí se komerčně péct jinde než na Valašsku.
Pekla jsem 4 velké koláče o průměru 30 cm.
Kvásek
Menší část mléka ohřejeme (nesmí být ale příliš horké), smícháme s cukrem a droždím a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Těsto
Všechny ingredience dáme do mísy, uděláme důlek a do něj vlijeme připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto, mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. V průběhu kynutí minimálně jednou promícháme.
Zatímco těsto kyne, připravíme nádivky a posypku.
Tvarohová nádivka
Z bílku vyšleháme tuhý sníh. V míse smícháme tvaroh, máslo, cukr, rum a žloutek a vyšleháme. Poté přimícháme sníh a rozinky.
Hrušková nádivka
Hrušková povidla je potřeba připravit den předem. Omyté, vyjadřincované a neoloupané hrušky pokrájíme a uvaříme do měkka. Scedíme (ale vývar nevyléváme) a uvařené hrušky rozmixujeme. Hruškové pyré dáme na hluboký plech vyložený pečícím papírem, smícháme s cukrem a při 150° C pečeme v troubě cca 3-4 hodiny. V průběhu pečení občas zamícháme. Já byla unavená čekat až do půlnoci než se upečou, pekla jsem je jen 2 hodiny a myslím, že to bylo dostatečné. Vývar z hrušek jsem nepotřebovala, možná kdybych pekla opravdu ty čtyři hodiny, byly by sušší a museli se naředit vývarem.
Druhý den hrušková povidla smícháme s jíškou, kořením a švestkovými povidly. Já si to opět trochu vylepšila rumem. Ale alkoholik nejsem.
Posypka
Jednoduše smícháme a vytvoříme mastnější drobenku.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, uděláme z něj bochánky a dáme na plech pod utěrku znovu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí každý bochánek dáme na plech vyložený pečícím papírem a rukama vytvarujeme do placky s vyššími okraji. Na vyválení můžete použít jednoruční malý váleček, pokud ho máte. Každou placku potřeme připravenou nádivkou (2x tvarohový, 2x hruškový koláč) a posypeme drobenkou. Na chvíli dáme ještě kynout.
Troubu předehřejeme na 200-250°C. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova cca 15 minut. V původním receptu paní peče jen 6 minut, ale to v mé staré, nerovnoměrně pečící, troubě zdaleka nestačí. Dobu pečení přizpůsobte své troubě - já koláče kontrolovala po pěti minutách. Po vytažení z trouby potřeme okraje frgálů mlékem a necháme úplně vychladnout. Po vychladnutí koláče přelijeme rozpuštěným máslem s rumem a trochou vanilkového cukru (já dala cca 50g másla a 2 lžíce rumu).
Podrobné info: