Kvásek: | |
mléko | 1/2 l |
droždí | 100 g |
cukr | 1 lžíce |
Těsto: | |
polohrubá mouka | 750 g |
hladká mouka | 250 g |
žloutky | 6 ks |
vejce | 2 ks |
moučkový cukr | 3 lžíce |
soli | 1 lžička |
Hera | 1 ks |
olej | 1 dcl |
Posypka: | |
polohrubá mouka | 150 g |
hladká mouka | 150 g |
cukr moučka | 150 g |
rozpuštěné máslo | 300 g |
Tvarohová nádivka: | |
plnotučný tvaroh | 2 ks |
rozpuštěné máslo | 100 g |
sníh z bílku | 1 ks |
rozinek | hrst |
hnědý rum | 1 lžíce |
hrušková povidla (hrušky) | 1 ks |
švestková povidla | 1 ks |
jíška | hrstka |
polohrubá mouka | hrst |
mletý badyán | špetka |
skořice | špetka |
mletý hřebíček | špetka |
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí.
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).
Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).