Ingredience: | |
vejce | 4 - 5 ks |
panela nebo jiné sladidlo | 80 g |
špaldová mouka T 630 | 250 - 300 g |
voda | 100 - 150 ml |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks |
olej či Ghí | 2 lžíce |
Náplň: | |
domácí jahodová marmeláda | dle potřeby |
Tyto bábovičky jsem dělala koncem prosince a ne a ne se dostat k sepsání receptu. Málem jsem na ně zapomněla, ale při třídění receptů jsem na ně narazila a řekla si, že o takovou dobrotu se prostě musím podělit. Jedná se o univerzální piškotové těsto, které lze libovolně upravovat. Připravovala jsem toto těsto na klasické piškoty, když byl malý nemocný, a jelikož mi zbylo docela dost těsta, rozhodla jsem se jej upravit do verze pro bábovičky pouhým naředěním. Bábovičky přišly vhod a na snídani se po nich jen zaprášilo. Pro přípravu piškotů se nedává olej ani voda, pouze pokud je konzistence těsta příliš hutná a špatně se míchá před přidáním bílků, přilije se lžíce až dvě vody.
Těsto lze připravit v libovolných formách a marmeládu případně přidat jako náplň. Úžasná je rovněž v podobě velké bábovky, je to pěkně nadýchaný piškot. Pokud budete připravovat bezlepkovou variantu (půl na půl rýžová polohrubá a pohanková mouka), mám vyzkoušeno zatím pouze v silikonové formě.
Příprava je velmi snadná. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme tuk, vanilku, přisypeme mouku a střídavě přiléváme vodu. Množství vody je závislé na savosti a druhu mouky, kterou použijeme. Počítáme s tím, že budeme vmíchávat bílky, neředíme příliš. Pokud děláme klasickou velkou bábovku, můžeme přidat kůru z citronu či pomeranče na úkor vody. Nakonec již jen zlehka vmícháme bílky. Pokud chceme ještě nadýchanější, můžeme přidat 1 lžičku jedlé sody či 1/2 kypřícího prášku, vmícháme společně s bílky.
Připravené těsto nalijeme do forem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Velkou bábovku 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Po upečení a vychladnutí vyklopíme a naplníme domácí marmeládou.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: