Ingredience: | |
plechovka kokosového mléka | 1 ks |
prášková želatina agar-agar | 1 vrchovatá lžička |
vanilkový lusk | 1/2 ks |
semínka z granátového jablka | 4 lžíce |
Panna cotta, česky "vařená smetana", je italský dezert. Je to vlastně smetana svařená s želatinou, mlékem a cukrem. Horká se vlévá do formiček, nechá se ztuhnout a podává se s ovocem, karamelem nebo nebo čokoládovou polevou. Ale to bych nebyla já, abych si recept zase neupravila podle sebe. Na panna cottu jsem se chystala už hodně dlouho. Chtěla jsem jí vařit už v pondělí. S nadšením jsem si připravila všechny suroviny, do hrnce jsem vlila kokosové mléko, škrtla zapalovačem, a zjistila jsem, že v celém domě nefunguje plyn. Fakt mě to naštvalo, protože jsem se na ní tak těšila. Ale dnes už všechno bezvadně funguje, plyn už syčí (naštěstí né z trouby ven) a panna cotta je tady v celé své kráse.
Do hrnce vlijeme kokosové mléko a za stálého míchání přidáme práškovou želatinu. Z vanilkového lusku vyškrabeme špičkou nože dužinu a přidáme ji k mléku. Jakmile začne kokosové mléko vařit, ihned ho odstavíme ze sporáku. Směs vlijeme do formiček a necháme v lednici ztuhnout. Poté ozdobíme semínky z granátového jablíčka a můžeme podávat. Kdo má rád sladší chuť dezertů, může si panna cottu lehce osladit.
Podrobné info: