Pažitka
Název:

Vánočka


Vánočka


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
moučkový cukr80 g
sůl5 g
citronová kůra1 lžička
pečícího prášku1 lžička
kvasnice (tedy droždí)30 g
máslo100 g
žloutek2 ks
mlékocca 200 ml
rozinky50 g
mandle30 g
vejce na potření1 ks
citronát30 g
Postup přípravy:

Letos jsem na ní hrdá. První předloňské pečení dopadlo monstrózně a to především proto, že jsem slepě uposlechla receptu a rozdrobila do těsta celou kostku droždí. Vánočka by byla hezoučká, kdyby nepřetekla přes dva okraje plechu až na mřížku v troubě a nepřipekla se k jejím stěnám. Vloni jsem ji zas pekla na poslední chvíli a nestihli jsme jí ani sníst, natož abych ji já vyfotila.

Letos jsem na ní hrdá. První předloňské pečení dopadlo monstrózně a to především proto, že jsem slepě uposlechla receptu a rozdrobila do těsta celou kostku droždí. Vánočka by byla hezoučká, kdyby nepřetekla přes dva okraje plechu až na mřížku v troubě a nepřipekla se k jejím stěnám. :-) Vloni jsem ji zas pekla na poslední chvíli a nestihli jsme jí ani sníst, natož abych ji já vyfotila.

Postup:
Rozdrobené droždí zasypeme lžičkou cukru a třeme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme lžíci mouky, trochu mléka, umícháme v řídké těstíčko a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylé mléko zahřejeme a rozpustíme v něm máslo, odložíme stranou a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Všechny suché suroviny důkladně promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek a do důlku dáme kvásek, oba žloutky a vlahé máslo. Vařečkou zaděláme těsto, které poté přendáme na vál a propracujeme ho rukama (jde to snadno, je krásně vláčné a nelepí). Zakryjeme ho mísou nebo potravinovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud jednou neznásobí svůj objem.
Poté ho novým propracováním srazíme a necháme opět vykynout. Postup opakujeme ještě jednou. Těsto rozdělíme na devět stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. První patro splétáme ze čtyř pramenů, druhé ze tří a poslední patro vytvoříme stočením dvou pramenů. Jednotlivá patra přikryjeme a necháme je opět vykynout na dvojnásobnou velikost. Tím, že vykynou zvlášť, si pomůžeme k tomu, aby se nám při pečení vánočka nesesunula. Po vykynutí přesuneme spodní patro na plech vyložený pečícím papírem a po celé délce do něj hřbetem ruky vytlačíme hlubokou rýhu. Do té umístíme druhé patro, které vytlačíme stejným způsobem a připravíme tak důlek pro třetí patro (jednotlivá patra mezi sebou ještě můžeme pro jistotu potřít rozšlehaným vejcem). Okraje druhého a třetího patra po stranách přehneme a založíme dospod vánočky. Celou vánočku necháme (opět přikrytou) ještě nějakou dobu kynout.

Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předem rozehřáté troubě přibližně 10 minut na prudší teplotu (cca 200 stupňů), pak teplotu snížíme a dalších 30 - 40 minut dopékáme. Pokud vánočka na povrchu zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno