Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
čerstvé máslo | 160 g |
vejce | 2 ks |
třtinový cukr | 100 g |
vlažné mléko | 250 ml |
droždí | 1/2 kostky |
sůl | špetka |
rozinky | hrst |
plátky mandlí | dle chuti |
Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.
Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 50 minut.
Podrobné info: