Pažitka
Název:

Vánočka ze špaldové mouky


Vánočka ze špaldové mouky


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka480 g
máslo150 g
vejce do těsta + 1 vejce na potření1 ks
třtinový cukr100 g
BIO vanilkový cukr2 lžíce
mléko250 ml
droždí1/2 kostky
sůl špetka
rozinky hrst
plátky kokosu dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem pekla svou první vánočku v životě. Není to zrovna kandidátka na nejhezčí vánočku roku, ale chuťově je prostě úžasná. Je krásně máslová a vůbec není vysušená. Přenesla jsem se do svých dětských let, kdy jsem se ráno probudila a na stole mě čekala vánočka namazaná máslem a k tomu horké kakao.

Z dvou lžic vanilkového cukru, droždí a trošky mléka si vyrobíme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, špetku soli, mléko a přidáme rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme hotový kvásek. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. Do těsta nakonec přidáme rozinky a necháme ho cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat. Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý :-) Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno