Ingredience: | |
špaldová mouka | 480 g |
máslo | 150 g |
vejce do těsta + 1 vejce na potření | 1 ks |
třtinový cukr | 100 g |
BIO vanilkový cukr | 2 lžíce |
mléko | 250 ml |
droždí | 1/2 kostky |
sůl | špetka |
rozinky | hrst |
plátky kokosu | dle chuti |
Dnes jsem pekla svou první vánočku v životě. Není to zrovna kandidátka na nejhezčí vánočku roku, ale chuťově je prostě úžasná. Je krásně máslová a vůbec není vysušená. Přenesla jsem se do svých dětských let, kdy jsem se ráno probudila a na stole mě čekala vánočka namazaná máslem a k tomu horké kakao.
Z dvou lžic vanilkového cukru, droždí a trošky mléka si vyrobíme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, špetku soli, mléko a přidáme rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme hotový kvásek. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. Do těsta nakonec přidáme rozinky a necháme ho cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat. Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý :-) Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.
Podrobné info: