Ingredience: | |
čiroková mouka | 135 g |
hladká pohanková mouka | 70 g |
polohrubá cizrnová mouka | 75 g |
kokosový cukr | 70 g |
psyllium | 2 lžíce |
bezlepkový prášek na pečení (vinný kámen) | 2 lžičky |
mletá skořice | 1 lžička |
mandlové mléko | 375 ml |
nasekané vlašské ořechy | 75 g |
rozmrazené brusinky | 100 g |
Pokud hledáte velmi rychlý a jednoduchý recept na snídani, svačinu, dezert či třeba klidně večeři, který vás tak trochu zimně naladí, pak tady jeden mám. Vznikl tak nějak sám z mouk, které byly po ruce, neobsahuje ani vejce ani kravské mléko. Ano, nebudeme si lhát, je trochu hutnější, ale ani jsem se o nic jiného nesnažila (je totiž také samozřejmě bez kvasnic či kvásku). Čirok, pohanka i cizrna jsou všechno přirozeně bezlepkové plodiny, které mají protizánětlivý potenciál. Brusinky tomu přidají trochu ze svého protizánětlivého kyblíčku (moje brusinky byly malé české a zamrazené z léta, ne jako ty mega americké:)) a skořice sem patří též. Teď před Vánocemi je skořice aktuální téma a tak si zopakujeme, že už dávno byla vyřazena ze seznamu histaminových potravin, protože histamin neobsahuje a dokonce pomáhá zabraňovat uvolňování vlastního histaminu. Co by vás mohlo zarazit a může být sporná potravina, jsou vlašské ořechy. Vlašské ořechy mohou obsahovat jiné biogenní aminy (proto se také doporučují ve zkouškovém, nejen pro podporu mozkové činnosti, ale proti nervozitě:)), patří mezi silné alergeny a musíte sami zjistit, či vám dělají dobře nebo ne. Já doporučuji samozřejmě domácí a předem namáčené (alespoň 12 hodin pro deaktivaci antinutričních látek). Je také dobré si uvědomit, kolik v takovém plátku či dvou ve skutečnosti sníte. Podle mě k Vánocům prostě patří, ale není problém je vyměnit třeba za blanšírované mandle.
Co se týče sladkosti, využila jsem kokosový cukr, který je krapet zdravější než jiná sladidla. Já jsem si na Bali velmi velmi oblíbila jeho chuť, je takový karamelovitý (sypaný se prodává v ČR poměrně draze, levněji se dají koupit balení lisovaných kostiček). Každopádně ve spojení s nakyslými brusinkami je chléb ve výsledku spíše svěží a nepříliš sladký a hodit se tedy jako podklad pod máslo, med nebo domácí marmeládu (či třeba kokosovou i normální šlehačku). Nebo stačí pokapat datlovým či javorovým sirupem. Velmi záleží, jak moc sladíte, ale nezapomeňte, že dosladit se dá vždy.
Troubu předehřejme na 180°C. Formu na biskupský chlebík vytřeme kokosovým olejem.
Smícháme všechny suché ingredience až po mletou skořici. Rozmícháme s mandlovým mlékem a nakonec vmícháme nasekané ořechy i rozmrazené brusinky. Hustější a lepivé těsto přesuneme do připravené vymazané formy, lehce uhladíme a pečeme 50-60 minut. Necháme chladnout na mřížce, po pár minutách vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce. Podáváme podle chuti, ideálně s pořádnou dávkou oblíbeného teplého nápoje a lžičkou zdravého medu. Dobrou chuť.
Podrobné info: