Pažitka
Název:

Vánoční poleno


Vánoční poleno


Ingredience:
Těsto:
vejce5 ks
cukr krupice100 g
hladká mouka60 g
kakao40 g
Krém:
smetana na šlehání1 kelímek
tučný tvaroh1 vanička
moučkový cukr s vanilkou dle chuti
kompotované višně dle potřeby
Poleva:
smetana na šlehání1 kelímek
kvalitní čokoláda na vaření200 g
Postup přípravy:

Teď v únoru je to už jen vzpomínka, ale můžeme to vzít jako inspiraci na letošní Vánoce. 
Není to jen sladká mňamka,tohle polínko má i kouzelnou pohanskou slunovratovou symboliku...

Mouku smícháme s kakaem. V druhé misce vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané pěny-trvá to pár minut. Do vaječné směsi vmícháme tu sypkou. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupňů cca 12 minut. Navlhčíme si utěrku, na ni rozprostřeme pečící papír, který poprášíme cukrem. Těsto po vyndání z trouby ihned překlopíme na papír s utěrkou, zamotáme a necháme vystydnout.
Smetanu na náplň vyšleháme s cukrem a jemně zašleháme tvaroh. Rozetřeme na rozmotanou roládu a poklademe vykapanými višněmi. Roládu zarolujeme a necháme v chladu ztuhnout.
Na vrchní krém přivedeme smetanu k varu a přelijeme jí rozlámanou čokoládu. Mícháme, až se vše spojí v hedvábný krém, který dáme vychladit. Lehce krém vyšleháme a můžeme se vyřádit na tvorbě kůry našeho vánočního polena.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pekárková

    zavřít okno