Pažitka
Název:

Vánoční štola z Vysočiny


Vánoční štola z Vysočiny


Ingredience:
Ingredience:
výběrová polohrubá mouka300 g
mouka Zlatka100 g
kypřící prášek1 ks
cukr moučka180 g
vanilkový cukr1 ks
měkký tvaroh1 ks
máslo150 g
Hera nebo Zlatá Haná50 g
vejce2 ks
sůl špetka
rum dle chuti
rozinky hrstička
brusinky hrstička
nasekané ořechy/mandle hrstička
kandované ovoce hrstička
Postup přípravy:

Štola je výborná, vláčná a já můžu jen poděkovat kamarádce Janince za inspiraci.

Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk a rum. Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C.

Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě pocukrujeme,
chvilku počkáme a vyklopím. To samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno