Pažitka
Název:

Vařečkový píchaný koláč


Vařečkový píchaný koláč


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka3 hrnky
cukr1 hrnek
kypřící prášek do pečiva1 ks
vejce2 ks
olej1 hrnek
mléko2 hrnky
Poleva:
máslo150 g
moučkový cukr250 g
rum1/2 hrnku
holandské kakao3 lžíce
Postup přípravy:

Už se mi stýskalo po mé kuchyni, dalo by se říci, že jsem měla tak trochu absťák (smích). To víte, na horách byla kuchyňka malá, kde byl jen dvouvařič a nebyla tam trouba. Takže jsem hned včera upekla rychlý koláč z babiččina sešitku, který je velmi jednoduchý, rychlý, vláčný a vyřádila se na něm i naše malá Vendulka s vařečkou. 

Nejprve si vymažeme hluboký plech olejem a vysypeme hrubou moukou. Poté v míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme vejce, olej, mléko a zamícháme vařečkou do hladka. Připravené těsto nalijeme na plech a pečeme do zlatova při 180°C asi 20 minut. Před vytažením z trouby zkusíme špejlí, zda je koláč upečený.

Než se koláč upeče, tak si připravíme polevu. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr, rum, kakao a za stálého míchání umícháme hladkou polevu. Po upečení koláč propícháme opačným koncem vařečky a uděláme tak dírky v koláči. Nakonec polijeme polevou, posypeme kokosem a necháme vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno