Název:Vařené krůtí stehno s dušenou zeleninou a hlívou
Ingredience:
Ingredience: |
krůtí spodní stehna | 2 ks |
chilli papričk | 1 ks |
mrkev | 2 ks |
řapíkatý celer | 2 tonky |
bílá část pórku | 1 ks |
bílé suché víno | 3 dcl |
máslo | 2 lžíce |
čerstvý listový špenát | mísa |
hlíva ústřičná | 250 g |
česnek paličák | 8 stroužků |
čerstvá majoránka | dle chuti |
čerstvý tymián | dle chutu |
čerstvá mateřídouška | dle chuti |
čerstvá petželka | dle chuti |
čerstvá saturejka | dle chuti |
cibule | 2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
tymián | snítka |
Postup přípravy:Uvařte si lehké jídlo, které se náramně hodí do těchto parných dnů. Navíc je zdravé a plné vitamínů a určitě vás nezatíží, takže po tomto chutném obědě můžete hbitě skočit a uhánět třeba k vodě.
Do hrnce, do kterého se vám vlezou obě stehna, dáme vodu, víno, přidáme maso, chilli papričku, celer a bouquet garni připravený z bylinek (bylinky dáme k sobě a převážeme provázkem), rozpůlenou cibuli i se slupkou, oloupané 4 stroužky česneku, řádně osolíme, opepříme a dáme vařit. Jakmile se vývar začne vařit, ztlumíme plamen a
vaříme 1h. Přidáme oloupanou mrkev a vaříme další 0,5h až 1 hodinu do úplného změknutí masa. Vývar zcedíme (a ponecháme na přípravu jiného jídla - já jsem ho použila na bramborový krém). Stehna dáme stranou a obereme od kosti. Zakryjeme a necháme odpočívat v troubě.
Vařenou mrkev nakrájíme na kolečka, hlívu na podélné kousky, druhou cibuli na drobno, česnek na plátky a špenát omyjeme a osušíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek a lístky tymiánu. Orestujeme a přidáme hlívu. Dusíme asi 8 minut. Přidáme nakrájenou mrkev a špenát a necháme ho zavadnout. Ochutíme solí a pepřem.
Zeleninu s houbami dáme na talíř a podáváme s osoleným a opepřeným krůtím masem. Celé jídlo ještě pokapeme extra panenským olivovým olejem. Pokud je toto jídlo pro některé strávníky příliš "hladové", můžete přidat rozpečenou česnekovou bagetu.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno