Ingredience: | |
jehněčí maso | 750 g |
cibule | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
tymián | hrstka |
zelená petrželka | hrstka |
pivo Guinness | 250 ml |
zeleninový nebo hovězí vývar | 300 ml |
České Ghíčko | dle potřeby |
jemné špaldové vločky | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Když jsme dostali domácí jehněčí nohu, okamžitě mě napadla tato pochoutka a už jsem přemýšlela, jestli někde seženu originál irské pivo (nejsem zrovna znalec tohoto nápoje). Naštěstí už to asi není nic nedostupného, takže jsem se do toho s chutí pustila.
Jehněčí maso vcelku si zprudka opečeme na ghíčku, ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho vyndáme a vložíme do pomalého hrnce. Na výpeku osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Když začnou chytat barvu, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a společně restujeme. Když začne zelenina zlátnout, podlijeme jí pivem a dusíme několik minut, aby se vypařil alkohol. Poté vše přelijeme do pomalého hrnce k masu. Přidáme bylinky, vývar, sůl a pepř. Necháme pomalit na stupeň HIGH 4-5 hodin, dokud není maso měkké. Na závěr vyndáme maso, obsah zahustíme špaldovými vločkami a společně vše rozmixujeme. Můžeme si nějakou zeleninu vyndat stranou a rozmixovat jen část, podle toho, jak hustý "sosík" chceme mít. Pravé stew by mělo být s bramborami. Já je ovšem zrovna neměla, takže jsem podávala s kuskusem. Přeji dobrou chuť!
Podrobné info: